prenova_kuhinje1.jpg

Vratca

Odstranite vratca z omaric in ročaje z vrat, vse pa označite, da boste vedeli, kam sodijo. Če želite, lahko prebarvate tudi notranjost omaric.

Predali

Odstranite predale in nosilce za predale. Shranite in označite jih. Zamenjate lahko sprednje stranice predalov in videti bodo kot novi.

prenova_kuhinje2.jpg

Brušenje in kitanje

Kupite si brusilnik in nikoli vam ne bo žal denarja, saj boste manjša mizarska dela zlahka opravili sami. Ne trudite se z brušenjem celotnih površin pohištva. Lotite se samo težavnih delov, druge pa končajte z brusilnim papirjem.

Lepilni trak

Če ne boste prepleskali zidov, jih zaščitite z lepilnim trakom.

prenova_kuhinje3.jpg

Osnovna barva

Pripravite čopiče in kakovostne valje za barvanje. Namesto bele barve, ki bi se videla skozi poznejši nanos,  priporočamo temnejšo.

Brušenje in mašenje

Najprej zamašite vse reže in špranje. To je zelo pomembno, sicer bo tudi izjemno dobro opravljeno barvanje videti povprečno. Potem pobrusite robove in vse pobrišite s krpo.

prenova_kuhinje5.jpg

Barva

Izbira barve je odvisna le od vas. Če je kuhinja majhna, izberite rajo svetlo, za večje kuhinje pa si lahko privoščite več barvne svobode. Med barvanjem vrat in predalov pazite, da jih položite tako, da se ne bodo videli odtisi predmeta, na katerem se sušijo.

Brušenje in ponovno barvanje

Pustite, da se barva suši vsaj 24 ur, potem rahlo pobrusite površino. Ko izberete barvo, se odpravite v trgovino, da vam jo bodo zmešali.

prenova_kuhinje4.jpg

Nanesite zadnji sloj barve

Za barvanje raje uporabljajte barve na oljni osnovi, ker se ne posušijo tako hitro. Ko vam na čopiču zmanjka barve, po pravkar pobarvani površini še enkrat potegnite s čopičem, s čimer ji boste dali starinski videz.

Zaključek

Ko se barva posuši, obrišite elemente in jih premažite z voskom. Ta korak je neobvezen, upoštevajte ga le, če imate radi svetleče površine.