Lahki, enostavni za transport, s številnimi prednostmi in predvsem, delo z njimi je gradbeno gledano izjemno čisto. Poleg tega se lahko gradnje oziroma obnove lotite tudi sami, prvi pogoj za to je le nekoliko več spretnosti in potrpežljivosti.

Sistemi in rešitve

Poglejmo nekatere prednosti sistema ytong. Najprej nadzidava obstoječih zgradb. Ta je pogosto težavna zaradi statike, slabih temeljev ali nosilnosti terena. Sistem ytong je bistveno lažji od drugih gradbenih materialov, manj obremenjuje obstoječe zidove in dovoljuje dela brez dodatnih ojačitev obstoječe konstrukcije, poleg tega je vezava med različnimi materiali (npr. opeka – ytong ali les – ytong) povsem enostavna. Treba je vedeti tudi to, da material zagotavlja visoko nosilno trdnost v vseh smereh, kar je pomembno tudi pri morebitnemu potresu.

ytongg1.jpg

Druga pomembna prednost se pokaže pri urejanju mansarde, kjer se pogosto srečujemo s povečano požarno ogroženostjo, želimo pa doseči čim boljšo toplotno in zvočno izolativnost, da o paroprepustnosti kot pomembni prednosti niti ne govorimo. Poleg tega je poravnava določenih sten z gradnjo dodatne nove oziroma obložitvijo z elementi ytong ali dodatna stena za preprečitev dostopa vlage, na primer v kleteh, dokaj enostavna in ugodna rešitev.

ytongg2.jpg

Ob tem je material enostaven in lahek za oblikovanje, tako da ga lahko uporabimo za marsikaj. Vse od gradnje kaminov do kuhinjskega pohištva, v kopalnici pa je tako in tako nepogrešljiv element. Predstavljajte si obzidavo kadi brez ytonga ‒ skoraj nemogoče. Keramiko je mogoče lepiti neposredno na ytong. Če so nekateri deli bolj izpostavljeni vlagi (na primer stena kabine za prhanje), je priporočljivo zid premazati z vodoodbojnim premazom, sicer pa ta ni potreben.

Tanjši elementi

Poglejmo na hitro te tako imenovane tanjše elemente ytong in njihove prednosti. Gre za 5-, 7,5-, 10- in 12-centimetrske plošče ter plošče za predelne stene debeline 15 in 20 centimetrov. Prostore lahko enostavno in hitro pregradite s predelnimi stenami iz ytonga, za obnovo starih zidov, natančneje rečeno oblaganje oziroma postavitev sekundarnega zidu, se priporoča 5 ali 7,5 centimetra debele plošče. Ta sistem je uporaben tudi pri prenavljanju spodnjih prostorov, zlasti takrat, ko se srečamo z zahtevnejšimi stenami, na primer iz kamna ali slabše opeke. Ytong omogoča tudi ugodnejšo klimo in toploto prostora.

ytongg3.jpg

Pri postavljanju sekundarne stene ob kamnitih zidovih strokovnjaki ytonga priporočajo, da plošče odmaknemo od stare stene za približno centimeter. Tako zagotovimo zračenje, zid pa postavljamo na popolno ravnino ter ga vpenjamo na robovih in proti stropu s purpenom, po potrebi tudi z dodatnimi sidri ob strani in s sidri sredi zidu, na koncu pa prek novega zidu potegnemo samo še tankoslojni omet in delo je končano. Ytong nikakor ni le sistem zunanjih in notranjih zidov, tako imenovanih debelih elementov, ampak so tukaj številne možnosti uporabe tudi tanjših elementov. Eno je sicer vsa hiša iz ytonga, ta material pa je uporaben tudi pri vsaki večji obnovi stanovanja.