Preproge in talne obloge so bistven oblikovalski element notranje opreme, saj ustvarjajo povezavo med prostori in pohištvom. Zaradi tega so več kot le dizajnerska odločitev – postajajo namreč izdelek, ki kot del življenjskega stila živi sam zase, poudarjajo prireditelji največje tovrstne prireditve na svetovni ravni, ki ima že dolgoletno tradicijo. Domotex bo prikazal trende oblikovanja talnih oblog za sezono 2011/2012 in se osredotočil na trajnostni razvoj, ki si podaja roke z notranjo opremo in arhitekturo.

Dizajn za čutila

domotex_teppich_trends_carpet_trends_1.jpg

Ustvarjanje vzdušja in razstava individualnosti – najsi jih krasijo izjemno dolga vlakna, sodobni sijoči materiali ali avantgardni vzorci, so današnje preproge okras vsakega prostora. Sodobni oblikovalci ustvarjajo nenavadne preproge, prav takšne, kot so tudi kupci, ki si ustvarjajo dom po svojem okusu. Navdihnjeni z modnimi stezami svetovnih metropol si izposojajo trendovske barve in oblike iz sveta mode, s pomočjo katerih nastajajo udobne in uporabne preproge s poudarjenim sodobnim značajem.

Mešanica struktur in materialov

domotex_teppich_trends_carpet_trends_2.jpg

Kombiniranje različnih materialov in struktur, kot so svetleča svila z rustikalno volno ali papir s kovinskimi vlakni, daje unikatne učinke. Povsem v trendu je drugačen, individualni tridimenzionalni videz s presenetljivo dinamičnimi vzorci. Ker je trajnost, ko gre za talne obloge, ena najbolj zaželenih lastnosti, oblikovalci uporabljajo težke materiale, ročna izdelava pa jamči za visoko kakovost.

Sodobni videz tradicionalnega dizajna

domotex.jpg

Tradicionalne perzijske preproge so še vedno favoritke med ročno izdelanimi preprogami, čeprav tudi te doživljajo inovativno preobrazbo v smeri subtilnejših barv in širše palete vzorcev. Prihajajo novi odtenki klasičnih barv, ki segajo od nežne modre, rjave in vijolične do sive in zemeljskih tonov, ki oživijo v kombinaciji s svežimi svetlimi barvami, kot sta rumena in rožnata. Te brezčasne preproge je mogoče enako dobro kombinirati s tradicionalno ali moderno stanovanjsko opremo.

Razkošje bazarja

domotex_souk_deluxe.jpg

Eden izmed vrhuncev Domotexa bo predstavitev Souk Deluxe (Razkošje bazarja), ki kombinira elemente starih orientalskih preprog s sodobnim minimalističnim dizajnom. Razstavo ročno izdelanih tradicionalnih in modernih preprog, ki jo pripravlja priznani oblikovalec Jan Kath, je navdihnil marakeški bazar Souk des Tapis, kjer trgovci preproge prodajajo eno ob drugi in ustvarjajo velikanski vzorec krpanke. Raznolikost orientalskega bazarja se v preprogah z letnico 2011, ki so že pravi dizajnerski izdelki, srečuje s svetom mode.

Spremljajoče prireditve

Na sejmu Domotex bodo potekale tudi spremljajoče prireditve, kot so Carpet Design Awards s podelitvijo nagrad najboljšim svetovnim oblikovalcem ročno izdelanih preprog, kongres arhitekture in notranjega dizajna Contractworld ter prikaz Iniciative za varnejšo delovno prakso – dogodek za  polagalce talnih oblog, notranje oblikovalce in pleskarje.