Mnogi otroci si sobo delijo z bratom ali sestro in že zaradi tega starši pazijo, da je soba obarvana kar v najbolj nevtralne tone. Takšen prostor, ki je prijeten za oba spola, je mnogo bolj individualen in zato tudi otrokom prijetnejši. Preberite si nekaj načinov, kako ustvariti otrokom prijazno otroško sobo, ki bo lepa tudi, ko bodo odraščali.

Ustvarite temo – tematske sobe niso nujno povezane le z avtomobili ali rožami. Živali ali glasbila imajo radi otroci obeh spolov. Naučite svoje otroke oblik, številk in barv že zgodaj s pomočjo barvno nevtralne sobe.

Izberite pohištvo, ki raste z otrokom – ko se odločate za nakup pohištva, izberite takšnega iz naravnih materialov v naravni, beli ali črni barvi. Pogosto kupimo pohištvo le za enega otroka, namesto da bi izbrali mnogo bolj uporabne nevtralne barve ličnic.

Nevtralne barve so lepe – ne glede na to ali se boste odločili za pastelne odtenke, kot so žajbljevo zelena, masleno rumena in mlečno rjava, ali za močne odtenke rjave, rdeče in zlate. Barvno nevtralne otroške sobe so lahko obarvane tudi v med seboj kontrastne barve.

Slog pohištva naj bo eleganten in uporaben – izogibajte se pohištvu z veliko okrasja. Elegantne in preproste oblike ter skrbna izdelava so odličen način, kako izbrati pohištvo, ki bo pisano na kožo tako dečkom kot deklicam.

Stenske nalepke so vsestranski dekor – radi jih imajo otroci vseh starosti in spolov. Na voljo je pestra izbira motivov, od narave do prizorov s športnimi aktivnostmi. Odraščajoči otroci naj si izberejo svoj priljubljeni motiv, ki pa ga bodo z leti lahko zamenjali.

Povežite sobo z barvo – če prenavljate sobo, ki si jo delita deček in deklica, razmislite o uporabi barv, ki bodo povezale oba dela sobe. Soba, ki za izhodiščno barvo jemlje temno rjavi odtenek kave, je lahko na fantovski strani obogatena z detajli v jabolčno zeleni, na dekliški strani pa bodo do izraza lepo prišli nežni pasteli. Čeprav ima prostor svojo individualnost, je še vedno videti enoten.

Otroci naj sodelujejo pri opremljanju sobe – nevtralno opremljene sobe niso le za malčke. Tudi najstniki in malo mlajši otroci si lahko delijo prostor, vendar naj bo ta ustrezno poudarjen z barvami. Povprašajte najstnika, kakšno barvo želi, in presenečeni boste, da sta oranžna in žametno rdeča priljubljeni predvsem pri malce starejših otrocih.

Vzorec kot navdih za dekor - odeja ali umetnina lepih barv sta kot nalašč za to. Nevtralne sobe lahko navdih za dekoracijo jemljejo iz umetniških del, lepih zaves, odej in drugih prelepih kosov z zanimivimi vzorci. Tako boste dobili barvo za posteljnino, stene, preproge in druge detajle…

Poigrajte se s črkami – dekoracija sobe s črkami je priljubljen način za ustvarjanje nevtralnega prostora. Črke lahko izdelate iz lesa in jih postavite v obliki imena vašega otroka nad njegovo posteljo. Uporabite lahko tudi zabavne rime, ki bodo v prostor vnesle osebno noto. Močnejša ko bo, bolj nevtralen in zanimiv bo prostor.

Soba vašega otroka je lahko zabavna tudi z nevtralnimi barvami in dekorjem. Zato si vzemite čas in razmislite, katere občutke bi radi prinesli vanjo.

Ideje za nevtralno urejeno otroško sobo najdete v fotogaleriji.