Inertna ali nereaktivna posoda je najboljši izbor

Emajlirana posoda je tako rekoč steklo, ki ga s tehnološkim postopkom prilepijo na kovino. Obstaja kar nekaj zelo dobrih znanih znamk emajlirane posode, edina njena pomanjkljivost pa je visoka cena. Kvalitetna emajlirana posoda zdrži zelo dolgo, če nanjo ustrezno pazite. Cenejše imajo pogosto tanjši sloj emajla, ki ga hitro spraskamo in posoda ni več uporabna. Delci prehajajo v hrano, ker kovina pod emajliranim slojem reagira s hrano v posodi.

emajl_posoda.jpg

Posode iz titana

Titan je nereaktivni material, posode iz njega pa niso pretežke, vendar slabše prevaja toploto. Zato pogosto posoda, ki jo prodajajo pod oznako titan, ni narejena iz čistega titana, ampak gre za aluminijasto posodo, prevlečeno s slojem iz zmesi titana in keramike. Te vrste posod so zelo drage, a zdržijo zelo dolgo in so zelo varne in zdrave.

Steklo, bambus ali glina?

Steklene posode, kot so negorljive steklene posode za pečenje, imajo inertne lastnosti in zelo ugodno ceno. Zelo so dobre za pripravo hrane ali shranjevanje živil ter tekočin. Kuhalne palice in žlice iz bambusa ali katere druge vrste lesa so nereaktivne, zdrave in ravno tako zelo dostopne.

bambus_posoda.jpg

Glinena in keramična posoda je inertna in poceni. Poleg tega oddaja tudi far-infrardečo toploto, najboljšo in najbolj zdravo toploto za pripravo hrane, ki tudi ohranja dober okus hrane. Posode iz keramike so zelo primerne za dolgo kuho ali peko; posoda je zelo lepa, ampak je tudi zelo krhka, zato moramo z njo previdno ravnati.

Posode iz kovin

Nerjaveče jeklo je najmanj reaktivna kovina. Za mnoge ljudi so posode iz nerjavečega jekla pravi in zdravi izbor. Iz velike ponudbe posod te vrste se najbolje izkažejo lonci z debelim dnom ali posode iz kirurškega jekla. V zadnjem času se je pojavilo tudi veliko vrst posod iz nerjavečega jekla: lonci, ponve in pekači.

nerjavece_jeklo.jpg

Nasvet! Takoj po koncu kuhanja vzemite hrano ven iz posode in tako preprečite da bi hrana dobila okus po kovini. Če je posoda dobila odrgnino po čiščenju z grobo žico za čiščenje, se ioni kovine še hitreje vežejo na hrano. Dobro je, da teh posod ne drgnete premočno z grobimi gobicami. Kadar se vam hrana zažge, jo enostavno posipajte s sodo bikarbono ali močnim sredstvom za čiščenje in pustite posodo nekaj časa stati. Tako lahko sredstvo začne delovati in odstrani zažgano hrano s površine.

Posode iz litega železa so primerne za peko palačink ali pogač in dušenje zelenjave. V njih ni dobro pripravljati juh ali katere druge tekoče ali kisle hrane, ker ta hitro reagira z železovimi ioni.

Reaktivna posoda je nevarna za uporabo

Neoprijemljive teflonske posode vsebujejo plastične polimere (razen silikona). S segrevanjem teflonske ponve nad temperaturo 260 do 350 stopinj Celzija polimeri izpuščajo strupene pline, smrtonosne za hišne ptice, kanarčke in papige pa tudi za ljudi. Priporočljivo je, da se takšnim loncem raje izogibajte.

teflon.jpg

Aluminijaste posode ravno tako škodujejo zdravju, izogibajte se tudi aluminijastim folijam. Obstaja nova vrsta aluminija – anodizirani aluminij (alugus), ki ni nevaren, še vedno pa takoj, ko ga obdrgnete, vsak aluminij reagira. Take posode se je zato najbolje izogibati.

Papir in silikon

Papir zna biti zelo koristen, saj nadomesti aluminijasto folijo. Pekače ali teflonske ponve lahko prekrijete s papirjem za peko, tako onemogočite njihovo reaktivnost ter si skrajšate čas čiščenja. Papir lahko uporabljate tudi za shranjevanje živil, in sicer namesto plastičnih vrečk.

papir_za_peko.jpg

Posode iz silikona lahko uporabljate do 220 stopinj Celzija. Pri prekoračitvi te temperature se začne topiti, a pri tem ne izpušča nobenih strupenih plinov. Je edina snov, ki se ne lepi in ne reagira. Silikon je sintetična guma, iz katere izdelujejo ponve za pečenje, kalupe za kolače, lopatice za kuho, valjčke in podobno. Silikonska posoda je odporna na toploto, prilagodljiva, enostavna za čiščenje in jo lahko postavimo iz pečice neposredno v hladilnik ali zamrzovalnik.