Vetrne turbine

Vetrna energija predstavlja manj kot en odstotek vse v svetu proizvedene energije. Zaradi težav z zajemanjem vetra so vetrne turbine stroškovno gledano zelo neučinkovite. Povzročajo pa tudi hrup, ki lahko moti tako okoliške prebivalce kot ptice.

Obsežne vetrne elektrarne, ki za delovanje uporabljajo vetrne turbine, lahko najdemo predvsem v Evropi. Vzdrževanje teh sistemov je težko in zahtevno; odpravljanje napak pa je izjemno drago, zato je marsikatera elektrarna že nehala delovati.

Inovativni vetrni stolp

vetrnistolp.jpg

Podjetje Zena Systems razvija vetrni stolp, ki bo prav tako kot vetrne turbine izkoriščal moč vetra. Nobeden od sistemov ne proizvaja emisij ogljikovega dioksida, a vendar je vetrni stolp radikalno drugačen.

Gre za nov tip energetskega generatorja. Stolp v obliki šesterokotnika deluje kot velika zajemalka, ki veter zajema in stiska z vseh strani, od vrha do tal, ter ga pošilja do turbin v spodnjem delu, ki energijo vetra pretvarjajo v elektriko. Velika površina lahko zajame mnogo več vetra kot vetrne turbine (katerih največji izkoristek je teoretično nekaj nad 59 odstotkov, v praksi pa manj), zato je takšen sistem učinkovitejši.

Projekt, ki bo zaživel pri Fukuoki, promovira tudi nov način skladiščenja energije ob vetrnem stolpu, imenovan E.A.S., ki uporablja koncentrirano vanadijevo raztopino, pomešano s čisto vodo in nano vodo.