Ko je Brad Pitt videl posledice poplav v četrti Lower 9th Ward v New Orleansu, se je odločil, da bo njegova fundacija prizadetim prebivalcem po načelih okolju prijazne gradnje postavila 150 hiš, ki bodo kljubovale poplavam. Novi dizajn je delo arhitekturnega biroja Morphosis v sodelovanju s Pittovo fundacijo Make it Right.

float_house2.jpg

Plavajoča hiša se s svojega »sidrišča« na dveh vodilih dviguje skupaj z naraščajočo vodo. Električna, plinska in kanalizacijska napeljava se od hiše loči, vendar njeni prebivalci dobijo dovolj energije iz baterij za napajanje domačih naprav, da preživijo, dokler ne pride pomoč oziroma do tri dni. Hiša, katere okna so še posebej zavarovana pred vdorom vode, postane nekakšen splav, ki lahko prenese besneče vode do višine 3,66 metra.

floating_house_3.jpg

Tom Mayne, ustanovitelj Morphosisa in dobitnik prestižne Pritzkerjeve nagrade za arhitekturo, je hotel zgraditi dom, ki bo prestal orkanske poplave in se hkrati vizualno vključil v okolico drugih hiš. S svojo skupino je oblikoval hišo z ogrodjem iz polistirenske pene (ki ne velja za ekološko), prekrito z betonom, okrepljenim s steklom. Inovativno domovanje preizkusa plovnosti še ni imelo priložnosti opraviti, vendar je računalniška simulacija pokazala, da bi hiša prestala razmere, kakršne je povzročil orkan Katrina.

Plavajoče hiše sicer niso novost. Nekatere so narejene iz lesa, druge večinoma iz stekla, spet tretje napaja sončna energija. In še ena prednost – če želite, lahko s hišo plovete naokrog, lahko pa jo tudi zasidrate, če vam je kakšen prostor še posebej pri srcu.

Oglejte si galerijo in se odločite, katera plavajoča hiša vam je najbolj všeč.