"Ključ do kakovostnega zraka v stanovanju je raziskovanje vseh virov onesnaženja ter njihovo odpravljanje," pravi Jack Powne, strokovnjak za stavbe in zrak. "Nekateri ukrepi so majhni, spet drugi pa so veliki projekti. A se vam bo poglobljen pristop na koncu splačal."

Kroženje in zračenje

Ni izolacija tista, ki v stanovanju povzroča slab in nezdrav zrak - vzrok je v njegovem nezadostnem kroženju in prezračevanju. Izmenjava zraka je namreč izredno pomembna. Namestite mehanski sistem za kroženje zraka, ki vsako uro prečisti tretjino zraka v hiši, ali centralno prezračevalno napravo. Najpomembnejše je zračenje kuhinje in kopalnice, saj s tem iz zraka odstranimo vlago.

dust.jpg

Boj proti prahu

Večina od nas preprogo posesa takrat, ko že vidimo, da je to potrebno, a je treba biti v takšnih primerih bolj dosleden. Če slučajno kupujete nov sesalnik, se odločite za takšnega, ki bo brez težav odstranil tudi nevidne prašne delce in bo medtem (s pomočjo posebnega sistema) še prečistil zrak. Med sesanjem sedežno garnituro in otroške igrače pokrijte s plastiko, da dvigajoč prah ne bo sedel tja.

Okolju prijazna čistila

Če za čiščenje in dezinfekcijo ne uporabljate okolju prijaznih čistil, potem je čas za spremembo. Ko se borite z nečistočo, se skušajte izogibati pesticidom, saj boste le tako prepričani, da je vaša hrana (na primer v kuhinji) še vedno zdrava. Tako se boste zagotovo izognili velikemu deležu kemikalij, ki bi s temi proizvodi prišle v stik z vami.

Nadzor nad puščanjem vode

Mokrota in vlaga pripomoreta k slabi kakovosti zraka v hiši. Redno preverjajte, da pipe in straniščna školjka dobro tesnijo, na stenah in stropih v kleti in na podstrešju pa bodite pozorni na razpoke. Že samo ena majhna luknja lahko povzroči veliko škodo. Lahko se začne razvijati plesen, ki povzroča težave z dihanjem in napade astme.

rastl.jpg

Uporabljajte ekološke barve

Ko pleskate stanobanje, uporabljajte barve z nizko vsebnostjo t.i. volatov - kemičnih snovi, ki se sčasoma sproščajo iz barve in lahko povzročijo zdravstvene težave. V domovih, zgrajenih pred letom 1978, barva verjetno vsebuje škodljivi svinec. Odstranjevanje zato prepustite profesionalcem.

Rastline pomagajo

Eden najbolj "zelenih" načinov, kako v stanovanju izboljšati kakovost zraka, so rastline. Te namreč niso samo lepe, ampak tudi učinkovite, saj tako kot v naravi tudi v notranjosti čistijo zrak. Več rastlin skupaj zmanjšuje količino benzena, ogljikovega dioksida in dušikovega dioksida, hkrati pa proizvajajo kisik. Poleg tega pa se v zelenem okolju rastlin tudi psihično počutimo bolje.