Embalaža

Preveč embalaže v vaših smeteh je lahko znak, da ne kupujete pametno. Konec koncev tudi embalaža nekaj stane in gotovo jo pravzaprav plačate vi in ne proizvajalec. Pomislite, ali lahko morda kupujete večja pakiranje, ki je po navadi tudi cenejše, ali več sveže hrane. Na tržnici vam lahko kupljeno pospravijo tudi v vaše posodice.

Olupki

Organske smeti naj se ne znajdejo v smeteh. Tudi v mestu lahko izdelujete svoj kompost in ga uporabljate na vrtu ali v balkonskem koritu.

Revije in časopisi

Seveda jih lahko recikliramo, toda ali ne bi bilo bolj poceni, če bi jih prebrali v knjižnici ali na spletu?

pile_of_newspapers_21.jpg

Reklamne tiskovine

Morda jih niti ne pogledate, toda v njih se skriva na tisoče posekanih dreves. Morda pa si ne morete pomagati in v njih vedno najdete nekaj, kar morate kupiti. Zakaj ne bi raje kupili nalepko za poštni nabiralnik, ki prepoveduje, da bi vam jih še prinašali?

Ostanki hrane

Ameriška študija je ugotovila, da kar petindvajset odstotkov hrane, ki jo prodajo v njihovih supermarketih, konča v smeteh. Razmislite, kakšna je statistika pri vas doma. Mar ne bi mogli kupiti manj ali hrane shranjevati tako, da traja dlje? Študije so ugotovile tudi, da večina ljudi uživa prevelike porcije.

Aluminijasta folija

Ne odvrzite jo po prvi uporabi, temveč jo shranjujte in ponovno uporabite, kot so včasih že počele naše babice.

Sijalke

Na vsakih pet do deset navadnih sijalk, ki jih porabite in odvržete, fluorescentna sijalka običajno še vedno dela. Poleg tega pa vam bo prihranila kar neverjetnih 75 odstotkov električne energije, kar se bo gotovo poznalo na vašem računu. Sicer so fluorescentne sijalke nekaj dražje, vendar pa boste po preprostem matematičnem izračunu še vedno nedvomno ugotovili, da se bolj splačajo.

fluorescent_lamp.jpg

Plastenke

S kupovanjem vode v plastenkah potrošite na stotine evrov za nekaj, kar lahko veliko ceneje dobite iz vodovodne pipe. Strokovnjaki vsakič znova ugotavljajo, da je voda iz vodovodnega sistema prav tako dobra.

Velika imena

Če so vaše smeti vrsta znanih imen z bombastičnimi reklamami med televizijskim programom, razmislite, ali ne bi mogli prihraniti nekaj denarja s kupovanjem generičnih proizvodov, ki so morda ravno tako dobri. Konec koncev večine hrane verjetno ni tako težko proizvesti, da bi bilo eno podjetje toliko boljše od drugega.

Mucke iz sušilnega stroja

Če uporabljate sušilni stroj, morate redno čistiti filter za mucke. Vaš račun za elektriko pa se bo občutno zmanjšal, če boste namesto s to veliko električno napravo, posebno v prihajajočih toplih dneh, perilo sušili na zraku.