Norman Foster se je leta 1935 rodil v angleškem mestu Manchester. Njegov oče je bil vodja trgovine v revnem predelu mesta, kasneje pa varnostnik in delavec v tovarni. Odraščal je v svetu, kjer je bila navzoča močna delovna etika, zaradi česar je že v zgodnjih letih čutil pritisk, naj šolo čim prej konča, se zaposli in začne služiti. Med delom je študiral pravo, nato pa se prijavil v kraljevo letalsko službo.

sperone.jpg

Priznanja, pohvale, izredni dosežki in naziv viteza

Že v tem času se je začel zanimati za arhitekturo. Ko se je vrnil iz vojske, je delal v pekarni, prodajal je tudi pohištvo ter delal v tovarni. Leta 1961 je diplomiral na univerzi za arhitekturo ter se s štipendijo odpravil na magisterij na univerzo Yale. Tam je spoznal Richarda Rogersa, s katerim sta postala tesna prijatelja, dve leti kasneje pa je z njim, Sue Rogers, Gorgie Wolton in svojo soprogo, Wendy Foster, ustanovil "Skupino 4". Leta 1967 je  nastalo podjetje Foster in družabniki (danes znano kot Foster in partnerji).

Od ustanovitve do danes je Fosterjev arhitekturni biro prejel več kot 190 priznanj in pohval za izredne dosežke, zmagal pa je tudi na več kot 50 državnih in mednarodnih natečajih. Foster je bil leta 1990 povzdignjen v viteza, leta 1999 pa je (med drugim) prejel prestižno Pritzkerjevo nagrado za arhitekturo, za katero pravijo, da je kot Nobelova nagrada v arhitekturi.

boston.jpg

S projekti spreminja pokrajine mest

Njegove navdušujoče stavbe in urbani projekti so spremenili mestne pokrajine, poživili sistem transporta ter obnovili središča mest po vsem svetu. Mnogo teh estetsko in tehnološko prelomnih projektov je zasnovanih na ekologiji – zavednih konceptih in postavitvi novih standardov za interakcijo med stavbami in njihovim okoljem.

Med Fosterjevimi najnovejšimi projekti so nekateri najbolj zanimivi v svetu arhitekture zadnjih nekaj let, vključujoč obnovo nemškega parlamenta, oblikovanje sodne dvorane v Britanskem muzeju v Londonu, Milenijski most (Millennium bridge, prvi most, zgrajen v zadnjih stotih letih, ki prečka reko Temzo), kakor tudi mednarodno letališče v Hongkongu – največji letališki terminal na svetu.

Nekaj legendarnih stvaritev Normana Fosterja si oglejte tukaj.