Ugasnite luč, ko zapustite prostor

Priporočamo vam, da prižgete luč samo v prostoru, v katerem ste, ter jo ugasnete, ko ga zapustite. Namestite lahko tudi senzor, ki bo svetilke prižigal in ugašal sam - to je zelo priporočljiva rešitev, če imate otroke, ki luči venomer puščajo prižgane. Poleg stropne svetilke za centralno osvetlitev prostora namestite manjša ambientalna (stoječa ali namizna) svetila, ki bodo poskrbela za svetlobo le v tistem njegovem delu, ki ga trenutno uporabljate.

luch.jpg

Navadne žarnice z žarilno nitko, ki so stare 130 let, se umikajo v pozabo. Ste vedeli, da se samo pet odstotkov energije, potrošene v tradicionalni sijalki, porabi za svetlobo? Poleg tega, da so navadne žarnice zelo negospodarne, so tudi razmeroma kratkega veka. Njihova življenjska doba je približno tisoč ur - če so prižgane po tri ure na dan, trajajo leto dni.

Danes je na trgu velika izbira varčnih sijalk, ki privarčujejo veliko električne energije. Z zamenjavo starih sijalk za nove bi v Evropski uniji prihranili 25 milijonov ton izpuhov ogljikovega dioksida na leto. Če torej še niste zamenjali starih žarnic s sodobnimi, storite to zdaj. Vrsto razsvetljave izberite v skladu s potrebami (delo, počitek, zabava). Za kuhinjo, kopalnico in hodnik izberite varčne fluorescentne svetilke, za dnevni prostor pa halogenske sijalke.

Uporabljajte dnevno svetlobo

Včasih podnevi – morda čisto nevede in iz navade – prižgemo luč, tudi ko je zunaj lep in sočen dan, saj pozabljamo, da okna služijo še za kaj več kot le za lep razgled. S tem pa seveda po nepotrebnem uporabljamo električno energijo.

Koliko dnevne svetlobe vstopi v prostore, je odvisno od velikosti, položaja, čistoče in vrste okenskih stekel. Res je, da se sonce kdaj preveč upre v katero od pisarn ali sob doma, a takrat pač spustimo rolete ali pa zagrnemo zavese, pozimi pa nam bo ta svetloba prišla še kako prav. V prostoru, v katerega tudi pozimi sije sonce, se bomo počutili veliko bolj prijetno, verjetno pa nam bo tudi bolj toplo.

so.jpg

Okna redno čistite

Redno čistite okna, ko je možno, namesto luči uporabljajte dnevno svetlobo, če se da, postavimo tista delovna mesta, ki potrebujejo več svetlobe, bliže oknom. Nikar pa ne pozabimo, da izklapljamo luči v prostorih, če imamo na voljo dovolj dnevne svetlobe, ter razgrnemo zavese, če sije sonce.