Ne lakirajte lesenih tal

Če imate to srečo, da ima domovanje, ki ga želite prodati, lesena tla, vam jih ni treba takoj začeti divje brusiti - oziroma jih ni treba, če niso resno poškodovana. Morda jih lahko le rahlo obrusite, dobro očistite in premažete s slojem poliuretanskega laka. Lesena tla so videti lepa tudi, če niso popolna.

Ne pretiravajte z opremljanjem kuhinej in kopalnice

Če želite čim bolj zvišati ceno svoje nepremičnine, sta ravno kuhinja in kopalnica tista prostora, ki lahko, če ju nekoliko izboljšamo, to tudi res dosežeta. Vendar pa to ne pomeni, da moramo zamenjati vse omarice in potrošiti več denarja, kot ga bomo dobili. Boljša ideja je, da ju le nekoliko uredimo – zamenjamo stare kljuke, vtičnice in držala za brisače, morda obesimo kakšno sliko.

clx0606rooney010_de.jpg

Previdno s preprogami

Če so po tleh preproge, ki so že precej izrabljene ali umazane, je bolje, da jih umaknete - še posebno, če so pod njimi lepa lesena tla. Večina kupcev predvsem ne želi videti zelo velikih preprog, saj se bojijo, da pod njimi skrivate zelo uničen pod. Če se vam vseeno zdi, da prostor brez preproge deluje grše, kupite najbolj preprosto preprogo bež barve. Spalnice večinoma delujejo preveč hladno in jih s preprosto preprogo lahko precej izboljšamo.

Izogibajte se pleskanja z močnimi barvami

Preden se odločite nepremičnino dati na trg, je priporočljivo zidove osvežite s pleskanjem. Če to lahko storite sami, boste tudi kar nekaj privarčevali. Na vsak način se le izogibajte živim barvami in namesto njih raje izberite belo ali kremno.

Odstranite tapete

Tapete so stvar osebnega okusa; ko prodajamo hišo ali stanovanje pa želimo, da ustrezata čim več ljudem. Nepremičnino lahko dejansko zelo dolgo prodajamo samo zato, ker kupce odbija kakšen vsiljiv detajl.

Ne pretiravajte z urejanjem vrta

Morda v vrtnarjenju uživate, toda kupec lahko ob pogledu na vaše umetnije le pomisli, kako je na vrtu potrebno veliko preveč dela, kot ga je sam pripravljen vložiti. Pokosite travo, obrežite grmovje in zasadite gole predele, toda ne postavljajte ribnika, slapov in kamnitih vrtov.

morningwalk_favneighbor_garden.jpg

Ne menjajte strehe

Če je bila streha popolnoma obnovljena pred manj kot desetimi leti, je še ni treba zamenjati. Lahko pa jo pregleda mojster in njegovo poročilo predložite kupcu.

Ne prenavljajte kleti

Klet je res mogoče spremeniti v dodatno sobo, vendar pa so stroški previsoki, da bi se to splačalo. Popravite le kakšno večjo škodo.

Izogibajte se preveč osebnemu poseganju

Če se nekaj zdi dobra ideja vam, še ne pomeni, da se bo strinjal tudi kupec. Stanovanje ali hiša naj ostaneta na čim bolj osnovni ravni, naprej pa ju bo po svojem okusu že prenavljal kupec sam. Držite se torej čim bolj enostavne in čiste barvne palete in ne ustvarjajte pisarne iz dela spalnice, samo da pokažete, kako bi to bilo videti. Ko kupec stopi v nepremičnino, ki jo prodajate, mu morate dati možnost, da si predstavlja, kako bo v njej živel sam. Prostori naj torej ostanejo čim bolj preprosti, čisti, pospravljeni in preplavljeni s svetlobo.