Center bo posvečen spominu na Hermana Potočnika (njegov psevdonim je Noordung), pionirja načrtovanja poletov v vesolje. Arhitekturni dizajn zgradbe se zgleduje po dveh osnovnih idejah. Najprej po načrtih iz knjige Hermana Potočnika, stare 80 let, kjer opisuje vesoljsko postajo, sestavljeno iz treh segmentov: vrtečega se kolesa kot življenjskega prostora, solarne tovarne energije in observatorija. Druga zamisel pa je v prostor umestiti nov večnamenski center za lokalne kulturne in znanstvene potrebe.

objekt_3.jpg

Načrte za KSEVT je izdelalo Združenje arhitektov za Vitanje, ki je povezalo štiri vidnejše slovenske arhitekturne biroje. Ideje za arhitekturne rešitve so iskali z natečajem, za pričujočo arhitekturno rešitev pa so moči združili štirje vidni predstavniki slovenske arhitekturne stroke: biroji Bevk Perovič arhitekti, Dekleva Gregorič arhitekti, Ofis arhitekti ter biro Sadar in Vuga.

Program je že določen za šest let vnaprej in bo zajemal dogajanje na lokalni ravni ter gostil mednarodne simpozije in konference. Namenjen bo razvijanju vesoljske tehnologije, iz katere smo dobili tehnologije, kot so sistemi za sterilizacijo vode, boljši zaščitni premazi, negorljivi materiali, dodatki otroški hrani, senzorji požara, energijsko varčne klimatske naprave ali prenosni hladilniki.

Futuristični videz objekta

Zgradba bo nadomestila stari objekt z novim, večnamenskim kulturnim centrom. V klubskih prostorih na vrhu zgradbe se bodo lahko raziskovalci vesoljskih tehnologij posvetili svojemu delu. Veličastna zgradba je lahkotno umeščena med glavno cesto in vrsto zelenja na drugi strani, zunanjost in notranjost zgradbe pa sta določena iz dveh nizkih cilindrov. Spodnji je večji in se dviga s severa proti jugu. Zgornji je manjši in se združi z spodnjim na južni strani ter se dviguje proti severu.

space_wheel_noordung_space_habitation_center_07.jpg

Spodnji cilinder bo podprt s prosojno vhodno zasteklitvijo. Prostorsko razmerje med njima ustvari dinamičen učinek, ta je še bolj poudarjen z zastekljeno površino zgradbe. Posebne zunanje oblike, ki s pomočjo prelivanja in rotacije poustvarjajo učinek umetne gravitacije, lepo spojijo zgradbo z okoljem in ji dajejo poseben pomen.

Armirani beton, steklo in aluminij

Oblika objekta ustvarja svojevrsten občutek prostora, čeprav naj bi bili materiali čisti in enostavni; osnovna zgradba objekta je namreč sestavljena iz armiranega betona. V sozvočju s preostalim delom zgradbe je razstavni prostor brez dnevne svetlobe, z motno zunanjo površino. Okna so le v knjižnici na vrhu zgradbe in v spodnjem delu dvorane.

vhod.jpg

Dvorana je v obliki avditorija in ima tristo sedežev, opremljena je tudi z inteligentno razsvetljavo. Zastekljen sprednji vhod se popolnoma odpira in tako poveže dejavnosti z zunanjim zelenim trgom. Sprednji del je zgrajen iz različnih vrst aluminija, notranjost objekta pa je iz kombinacije samozgoščevalnega betona, barve in oblog.

Več slik lahko najdete v fotogaleriji.