Osnova rustikalnega stila je enostavnost, ki je značilna za naravne ambiente daleč od mestne vrveža, stresa in hitrega načina življenja. Rustikalni stil išče navdih v narav,i kar se kaže predvsem v izboru barv in materialov, kot je neobdelan les, ki prevladujejo v tako urejenem prostoru.

rkamin.jpg

Barve črpajo navdih v okolju: vsi odtenki rjave (zemlja), zelene (gozd in travniki) in cvetja (temno rdeča, vijolična, modra, rumena, oranžna). Tukaj ne boste našli živih fluoroscentnih barv in umetnih materialov.

Tla so iz lesenih desk ali prekrita s ploščicami iz terakote. Lesene deske imajo grobo grčasto strukturo, ki daje prostoru surovost in enostaven videz. Takšna tla ostanejo praviloma nelakirana, zaradi lažjega vzdrževanja pa jih lahko grobo prebarvamo z zeleno ali rjavo barvo.

Stene so bele ali v barvah okolice

rdecor.jpg

Stene so večinoma bele ali v kombinaciji barv iz okolice – bež, zelena, rjava – lepe pa so tudi barvne kombinacije.

Pohištvo je enostavno oblikovano. Izdelano je iz grobega, surovega lesa. Rustikalni slog ima rad tudi masivno pohištvo, na primer lesena hrastova omara v spalnici, ali lažje - na primer kuhinjska vitrina, jedilna miza in stoli iz kostanja, hrasta, bukve ali češnje. Tudi pohištvo je praviloma nelakirano.

Dekorativni tekstil

rklop.jpg

Tekstilije so v rustikalno opremljenem prostoru naravne (volna, bombaž, juta), krasijo pa jih karirasti ali cvetlični vzorci. Lepo je, če se dekorativno blago ujema z drugimi barvami v prostoru. Najbolje je izbrati eno osnovno – tematsko barvo, ki jo dopolnimo z ujemajočimi se detajli. Na zofo in fotelj namestimo okrasne blazine, površine mize in komodo prekrijemo z bombažnim prtom ali ročno pletenimi prtički. Jedilno mizo pregrnite s prtom v značilnem rdečebelem karirastem vzorcu, ki mu ob bok postavimo enobarvne detajle.

Zmerno s količino pohištva

romara.jpg

Rustikalno urejen prostor ne sme vsebovati preveliko pohištva; bogastvo naravnih barv in materialov bi lahko hitro delovalo prenatrpano. V dnevni sobi bodo dovolj že lesena omara z nekaj policami, zofa, klubska mizica in največ dva fotelja. V kuhinji pa lahko jedilne stole zamenja rustikalna klop. V spalnico postavite leseno posteljo, omaro in fotelj. Rustikalni stil je predvsem enostaven, uporaben in enostaven za vzdrževanje.

Obvezne zavese

Rustilani videz enostavno ne more brez zaves, ki so v sobah iz debelega naravnega materiala. Segajo naj do tal in tako – posebno v zimskim mesecih - ustvarjajo topel in prijeten prostor. V kuhinji se lahko poigrate s krajšimi bombažnimi zavesami, ki jim dodate čipkast rob.

Tla vseh prostorov prekrijte s preprogami, ki so lahko večje ali manjše. Pomembno je le, da so tople. Posebno pozornost namenite razsvetljavi, ki nikakor ne sme biti premočna ali neonska.

Dekorativni detajli

rkuhinja.jpg

Ti imajo v rustikalno obarvanem prostoru izjemno pomembno vlogo: sveže cvetje iz vrta naj vedno krasi jedilno mizo in komode v sobah, sveže sadje in zelenjava pa naj bodo v lepih košarah na vidnem mestu. Tudi keramični vrči, krožniki in vaze so sestavni del kuhinjske opreme. Na stene lahko obesite ponve iz medenine, skodelice za kavo… Dekorativno vlogo imajo tudi stekleni kozarci, v katerih je shranjena ozimnica; postavimo jih na odprte police omar ali vitrin.

Glede na to, da trendi slavijo vse, kar je ekološko oziroma povezano z naravo, je tudi rustikalni stil spet bolj priljubljen.