Prvi televizorji z možnostjo prikaza 3D-slike so na trg prišli konec leta 2009, lani pa so jih po vsem svetu prodali le 3,2 milijona. Letos naj bi prodali 18 milijonov teh naprav, leta 2014 pa naj bi prodaja dosegla že 91 milijonov, navaja agencija Displaysearch iz Santa Clare v Kaliforniji.

3d_tv.jpg

Proizvajalci zabavne elektronike včasih pozabijo, da je televizor za gledanje filmov, je povedal direktor raziskav pri družbi Displaysearch Paul Gray. "Ljudje bodo kupili televizor z možnostjo prikaza 3D-slike le takrat, ko bo dovolj vsebin za ogled," V ZDA je, denimo, do konca lanskega leta na trg prišlo le 40 filmov v tem formatu.

3d_ocala_samsung.jpg

Poznavalci trga se bojijo, da bo prišlo do spora o formatu ustreznih očal za gledanje 3D-slike. Na Kitajskem so razvili t.i. pasivna 3D-očala (predstavljena tudi na CES), ki utegnejo postati poceni alternativa očalom, ki jih večina proizvajalcev ponuja skupaj s svojimi televizorji. Pomanjkljivosti teh so razmeroma visoka cena, teža in dejstvo, da jih je treba redno polniti.

Morebiten nov spor bi utegnil slabo vplivati na trg in zbegati potrošnike, ki bodo verjetno raje počakali, preden se bodo odločili za tako negotov nakup.