Na žalost ima danes še vedno veliko pisarn obliko bele kocke, ki jo razsvetljujejo grde fluoroscentne luči,  delavci pa dihajo kemično obremenjen zrak. S sodobno tehnologijo je zdravo in okolju ter delavcem prijazno delovno okolje na dosegu roke. Tako majhna kot večja podjetja bi se lahko potrudila za kar najboljše delovne pogoje.

Globoko vdihnite in začutite prednosti svežega zraka

air_cleaner.jpg

Delo v okolju s slabim zrakom ima številne stranske učinke, ki segajo od draženja oči in grla do bolezni dihal in celo raka. Da bi kar najbolj izboljšali kakovost zraka, morate ugotoviti, kaj ga onesnažuje. Kupite lahko tudi čistilnik zraka ali v pisarno postavite rastline. Če iščete visoko učinkovit in tehnološko napreden čistilec zraka na osnovi rastlin, poiščite čistilnik Andrea. Čistilni filter je rastlinsko-zračni hibrid, ki izkorišča čistilno moč rastlin in zračnega filtra HEPA.

Dodajte rastline

Rastline bodo v pisarni izboljšale kvaliteto zraka, hkrati pa bodo izboljšale vaše počutje. Delovno okolje bo postalo mirnejše, bolj zdravo, povečala se bo produktivnost, hkrati pa bodo povsem odpravile tako imenovan sindrom bolnih stavb. Gre za počutje, ki ga povzročajo neoseben pisarniški dekor, preproge in pohištvo, odrazi pa se lahko v obliki očesnih infekcij, prehladov, alergij ali virusov.

Uporabljajte varčno razsvetljavo

ledrzsvetljava.jpg

Če je le mogoče naj pisarno osvetljuje naravna svetloba. Analize kažejo, da so delavci v takšnih pisarnah srečnejši in bolj produktivni od delavcev, ki bolj ali manj delajo pod umetno lučjo. Zanjo je najbolje uporabiti varčne LED-diode.

Uporabljajte Google Docs in druge digitalne pisarniške aplikacije

googleinh_thumb_500x206_3376.jpg

Uporabna Googlova digitalna pisarna prihrani veliko črnila in papirja, hkrati pa poenostavi delo, ki bi ga sicer imeli z urejanjem in shranjevanjem vseh papirjev in dokumentov. Google ves čas posodablja svoje aplikacije in redno preseneča z novimi in uporabnimi idejami. Prebrskajte Google New in preverite kaj novega vam ponuja.

Pogodbe podpisujte in pošiljajte elektronsko

Z uporabnimi PDF-datotekami in spletnimi programi, kot je na primer EchoSign, je podpisovanje in pošiljanje pogodb enostavnejše, preglednejše, ekološko in cenejše kot kdaj koli prej.

 

Uporabljajte okolju prijazne tiskalne prakse

tiskalnik.jpg

Tiskanje je lahko okolju izjemno škodljivo in včasih se mu ne moremo – še posebno na delovnem mestu – izogniti. Na srečo prihajajo na tržišče nove tehnologije, ki omogočajo zeleno tiskanje. Uporabimo lahko recikliran papir in sojino črnilo, nekateri oblikovalci pa so oblikovali tudi že okolju prijazne pisave, ki imajo na črkah luknje, s čimer zmanjšamo poraba črnila.

Uporabljajte okolju prijazne naprave

greencomp.jpg

Zahvaljujoč sistemu EPEAT (The Electronic Product Environmental Assessment Tool) lahko uporabniki izbirajo med okolju prijaznimi napravami. Podobno kot LEED računa učinkovitost stavbe, je EPEAT sistem, ki uporabnikom v javnem in zasebnem sektorju pomaga določiti, primerjati in izbrati najbolj zelene računalnike, prenosne računalnike, prenosnike in tiskalnike, ki so zasnovani na okolju prijaznih pristopih.

Preden se odločite za naslednji nakup, vedite, da starih naprav ne morete zavreči kar tako. Elektronski odpadki hitro polnijo smetišča, zato vam svetujemo, da stopite v stik z eno izmed ustanov, ki sprejemajo rabljeno ali pokvarjeno računalniško opremo.