Iščite spoštljivo obnašanje

Zbiranje ponudb izvajalcev vam bo razkrilo marsikaj o njihovem obnašanju. Še vedno je veliko mojstrov enostavno nemogoče prisiliti, da bi si vzeli nekaj časa in vam pripravili svojo ponudbo. Njihov običajni odgovor je, da so preveč zaposleni in da jih pokličite, ko boste začeli z delom. Toda res uspešni izvajalci del se zavedajo, da brez tega, da bi si vzeli nekaj časa za vas in vam pripravili svoj predlog, dela največkrat pač ne bodo dobili. To je osnovna poslovna kultura, ki prikazuje tudi obrtnikovo raven spoštovanja do kupca njegovih storitev. Seveda bodite v življenju strpni – če je mojster dober, je zagotovo tudi zelo zaposlen. Morda ponudbe ne boste dobili ravno jutri, vendar pa se bo z vami še vedno pogovarjal preudarno in vam jo dostavil čim prej.

Pomislite, ali ima druge interese

Ne pozabite, da obrtnik dela za vas in ne obratno. V človeški naravi je, da se prilagodimo tistemu, ki naj bi imel o nečem več znanja, in da mu ne oporekamo, toda izvajalci del znajo to včasih tudi izrabiti. Če ste si denimo zamislili, da bo vaša fasada iz cementa, mojster pa pravi, da se ne bo dobro prilegala in bo hitro popokala, mu boste po navadi samo prikimali. Toda razmislite, ali vas ni morda zavrnil samo zato, ker ima sklenjen sporazum z dobaviteljem fasadnih plošč iz vinila. Kljub temu, da ste najeli strokovnjaka, ni slabo včasih preveriti njegove besede tudi na internetu. Vsekakor pa dvakrat premislite, preden ga zaposlite, če ves čas vztraja samo pri določenih storitvah in materialih, saj je zelo verjetno, da ima kake skrite namene.

untitled_1.jpg

Preverite priporočila

Vsakega izvajalca del poprosite za priporočila. Zelo profesionalni obrtniki vam jih bodo morda dostavili že sami. Vsekakor pa takoj odpišite vsakogar, ki se temu na vse pretege izogiba. Nato pokličite katerega od stikov, ki ste jih dobili, in se pozanimajte, ali so zadovoljni z opravljenim delom. Vprašajte tudi, ali je mojster prekoračil predračun (in zakaj) ter ali je na klice odgovarjal v razumnem času.

Preučite ponudbo

Zelo dobri izvajalci del po navadi ne zahtevajo veliko denarja vnaprej. Predujem se po navadi giblje okoli dvajset odstotkov vsote predračuna, kar koli več pa lahko služi tudi kot rdeča luč. Zelo uspešni obrtniki imajo namreč pri svojih dobaviteljih dogovorjeno zapoznelo plačevanje in svoje stroške običajno poravnajo šele, ko je delo pri vas dokončano. Obrtniki, v katere dobavitelji nimajo zaupanja, pa si tega ne morejo privoščiti. Če se vam zdi torej prdeujem nekoliko pretiran, se pozanimajte, zakaj točno je tolikšen in ocenite, ali je odgovor logičen. Mogoče je namreč tudi, da namerava mojster z vašim denarjem pokriti kakšen drug manjko.

hammer_with_wood.jpg

Ne glejte samo na ceno

Vsekakor pa izvajalca del ne izbirajte samo glede na njegovo ceno. Z najnižjo ponudbo boste morda na prvi pogled res privarčevali, toda če delo ne bo dokončano ali ne bo opravljeno kakovostno, boste imeli kaj kmalu dodatne stroške. Poleg tega si dober in skrben mojster zasluži dobiti dobro plačilo. Morda boste res odšteli nekoliko večji del družinskega proračuna, toda ko se odločite nekaj popraviti ali izboljšati, naj bo to res narejeno dobro. Če ste dobili tri ponudbe in se vsaka konča s popolnoma drugačno številko, jih poskušajte logično oceniti. Zakaj je ena za petnajst odstotkov dražja od druge? Je morda mojster vključil nekaj, kar je drugi pozabil? Vedno lahko izvajalca del o tem tudi povprašate in ta vam mora znati brez oklevanja razložiti, zakaj se je pojavila takšna razlika.

Malo bolj skrbna izbira izvajalca del vam bo res vzela nekaj časa, vendar pa je zelo verjetno, da boste s končno storitvijo bolj zadovoljni in ne boste imeli glavobola, ker bi morali mojstra, ki ni dokončal svojega dela, loviti naokoli.