Toda vzroka za paniko ni. Potres na Japonskem je bil resnično katastrofalen, poleg tega pa so mu sledili kar devet metrov visoki valovi z morja. Strokovnjaki poročajo, da je kljub velikemu številu smrtnih žrtev zelo veliko življenj rešila ravno informiranost in pripravljenost prebivalstva. 

Kako se torej kar najbolje pripraviti?

fig55.jpg

Preglejte svoj dom. Preverite, da je vse, kar je nad vašo glavo (denimo svetila, police in slike), dobro pritrjeno in se ne more kar tako zlomiti. Na zgornjih policah (tudi v omarah) naj nikoli ne bodo težji predmeti (denimo težke škatle, enciklopedije, atlasi ali kipi). Če imate na stenah težja ogledala in okvirje, naj ne bodo obešeni nad deli stanovanja, kjer sedite in ležite. Vse visoke police in omarice dodatno čim bolj trdno pritrdite na steno.

Prepričajte se, da so vse električne in plinske napeljave v vašem domu popolnoma nepoškodovane. To so namreč ob potresu mogoči viri požara. Dodatno pritrdite vse grelnike za vodo in naprave, ki delujejo na plin. Predvsem pa preverite, da znate hitro izklopiti vse električne naprave ter izključiti vse ventile za plin in vodo.

Nikoli ne prezrite kakršnih koli večjih razpok v stropovih ali temeljih vašega doma. Pokličite gradbenega mojstra, ki bo ocenil, ali so nevarne in jih je treba takoj popraviti ali ne.

V garaži ne imejte ničesar, kar se lahko hitro vžge. Kakršni koli pesticidi oziroma druge kemikalije naj bodo varno pospravljeni, in sicer tako, da se ne morejo razliti.

V vsakem prostoru najdite najbolj varno mesto

2188_0hi.jpg

V vseh prostorih, v katerih se najbolj pogosto zadržujete, izberite čim bolj varno mesto, na katero se lahko v trenutku potresa hitro umaknete. V zaprtih prostorih naj bo to prostor pod čim bolj masivno mizo ali klopjo, ki ni zraven oken, ogledal ali kosov pohištva, ki se lahko prevrnejo. Zapomnite si, da se v primeru potresa vedno čim hitreje skrijete, se zvijete tako, da zavarujete glavo, ter se, če le lahko, še nečesa oprimete. Nič naj vam ne bo nerodno tudi, da kdaj pa kdaj umik malo vadite. Če pa v prostoru ni primerne mize, se umaknite pod podboj ene od notranjih nosilnih sten oziroma se stisnite k njej. Če vas potres ujame zunaj, bežite stran od poslopij in električnih napeljav.

V tujini oziroma v tujih internetnih prodajalnah je mogoče kupiti pribor za pomoč ob potresu; obstaja pa tudi pribor za splošno preživetje v katastrofalnih razmerah, ki vsebuje dokaj podobne pripomočke. Vsekakor pa imejte doma vedno pribor za prvo pomoč, hrano, ki ni pokvarljiva, plastenke s pitno vodo (vsaj pet litrov na vsakega družinskega člana), žepne svetilke, ki zagotovo delajo (nikoli ne prižigajte vžigalic), ter majhen baterijski radijski sprejemnik. Prav tako na lahko dostopen kraj pospravite kakovosten in čvrst par čevljev. Če morate redno jemati zdravila, pa imejte pri sebi vedno nujno zalogo.