Premislite, kakšno res potrebujete

Ko kupujete preprogo, morate vedno najprej odgovoriti na nekaj vprašanj: koliko boste po njej hodili, boste hodili tudi bosi, se bodo na njej igrali otroci, jo bo umazal kakšen domač ljubljenček in kakšna je možnost, da po njej kaj polijete. Na podlagi vsega tega se šele odločite, kakšen material in barva bi vam najbolj ustrezala. V prostorih, ki jih zelo pogosto uporabljate, so po navadi bolj priročne tanke preproge iz materiala, ki ga je mogoče čim lažje čistiti in le počasi vpija polito tekočino. Če pa iščete udobje, izberite debelo volneno preprogo z mehko teksturo.

area_rugs.jpg

Uskladite jo s prostorom

Odločite se tudi, ali želite preprogo s čim bolj vpadljivim dizajnom ali želite le, da se čim bolj zlije z okolico. Če izbirate preprogo za prostor, ki je že urejen, jo uskladite z barvo sten in slogom ter barvo pohištva. Če soba vsebuje nekaj različnih barv, jo uskladite s prevladujočo. Najmanj opazna je preproga povsem enostavne oblike z malo barv. Pisana preproga z zanimivim vzorcem pa v dom vnese bolj sproščeno vzdušje. Če iščete preprogo, ki bo delovala čim bolj formalno, izberite takšno, ki ne vsebuje več kot dve barvi, pa še ti naj bosta čim bolj nevtralni.

S preprogo lahko razdelite prostor

Nikakor ne ocenjujte velikosti preproge, ki jo potrebuje vaš prostor, šele v trgovini, saj vas lahko to drago stane; sploh pa vam bo v vsakem primeru povzročilo težave, ki bi se jim enostavno izognili, če bi najprej natančno izmerili del sobe, kamor jo želite postaviti. Ni dovolj, če veste, kakšne so mere  sobe, saj preproga nikoli ne bo prekrivala vseh tal. Če pa je dimenzije, ki jih potrebujete, nemogoče najti, vseeno raje kupite nekoliko večjo preprogo.

Soba bo delovala lepše, če bo pohištvo preprogo delno prekrivalo, kot pa če bi bila veliko premajhna. Če pa želite s preprogo prekriti zelo veliko površino - denimo dnevno sobo, ki je hkrati tudi jedilnica, se je bolje odločiti za dve manjši. Tako z eno prekrijete predel dnevne sobe, z drugo pa predel jedilnice in ustvarite vizualni učinek dveh prostorov.

living_room_rug1.jpg

Najbolj kakovostni sta volna in svila

Najdražje so unikatne in ročno izdelane preproge, še posebno, če so za povrh še iz posebnih in dragih materialov, denimo iz svile ali volne. Tovarniško izdelane preproge iz sintetičnih in bombažnih vlaken so po navadi veliko cenejše, čeprav je tudi to velikokrat predvsem odvisno od proizvajalca, pa tudi od kakovosti izdelave, njene debeline in trenutnih trendov.

Če velikokrat menjate hišno dekoracijo ali imate otroke in živali, se vam verjetno za preprogo ne splača odšteti veliko denarja. Po drugi strani pa lahko lepa in kvalitetna volnena preproga s pravilnim čiščenjem in vzdrževanjem še dolga desetletja privlači vse poglede.