Ljudje, ki se bojijo bakterij, dobro vedo, da so kljuke in ročaji med površinami, na katerih se zadržuje največje število mikroorganizmov.  Ena izmed možnosti je, da s seboj ves čas nosite dezinfekcijsko sredstvo, s katerim očistite površine pred rokovanjem z njimi. Najverjetneje pa boste obveljali za čudaka.

Obstaja pa še druga možnost: pametna kljuka, ki se očisti in dezinficira sama s pomočjo ultravijolične svetlobe. In kako zadeva deluje? Zelo preprosto. V telo kljuke je vgrajena ultravijolična sijalka, ki oddaja svetlobo in jo sterilizira ves čas, ko je ne uporabljamo. Ko pritisnemo na ročaj, se tok prekine in se znova vzpostavi, ko ga spustimo. Kljuka je tako sterilizirana, preden jo primemo in spet takoj, ko se vrne v prvoten položaj.

kljuka1.jpg

Dodatna prednost te funkcije je, da kljuka oddaja šibko svetlobo, ki je kot nalašč za osvetlitev ponoči, ko iz spalnice v temi tavate na stranišče, ali v mračnih vežah. Higienska kljuka, ki jo je oblikovala Choi Bomi, je lani prejela visoko oblikovalsko priznanje Red Dot za dizajnerski koncept.

Umivanje rok in uporaba razkuževalcev za roke nista vedno najbolj učinkovita načina za zaščito pred bakterijami, še posebno, če smo bolni ali imamo slab imunski sistem. S pametnimi kljukami lahko močno zmanjšamo možnosti za okužbo, prehlad, vročino in bolezni.