Čeprav je nam popolnoma jasno, da se določenih predmetov ni varno dotikati, otrokom običajno ni. Vsaj na začetku želijo sami vse preizkusiti, okusiti ali prijeti. Poskrbite, da zavarujete vse nevarne predmete. Posebno pozornost namenite radiatorjem, stopniščnim ograjam in oknom. Popravite vse morebitne napake in preverite klimatske naprave.

otrok_varnost1.jpg

Ostre in majhne predmete skrijte višje

Največjo nevarnost predstavlja kuhinja, kjer so ostri noži in vroče površine, zato pazite in pospravite nevarne stvari iz dosega vaših otrok. Lahko jih skrijete v višje ležeče omarice, kamor dajte tudi vse tehnične pripomočke. Še posebno pazite na vrele tekočine, na primer čaj ali kavo, in jih ne puščajte nezavarovane na mizici v dnevni sobi ali na kuhinjskem pultu.

Pospravite vse majhne predmete, kot so zdravila, kozmetika, čistilna sredstva in cigarete, iz otrokovega dosega. Shranjujte jih v posebnih predalih, lahko tudi zaklenjenih ali pa postavljenih na otroku nedosegljivo mesto. Zavarujte tudi vse ostre robove miz ali omar; najbolje jih je kar obložiti.

Nevarne električne vtičnice in kabli

Električne vtičnice sicer težko prestavite na višje mesto, lahko pa jih zavarujete s posebnimi ščitniki. Bodite pozorni na razne kable, ki jih imate napeljane po hiši; najbolje je, da jih fiksirate ali napeljete po stropu in se s tem izognete morebitnim zapletom.

Včasih bo otrok želel vseeno doseči višje ležeče predmete, do katerih se bo poskušal prebiti s plezanjem, zato ne pozabite pritrditi preprog, da mu preprečite morebiten zdrs. Večina ljudi ima tudi navado puščati ključe v vratih stanovanja ali kopalnice, to pa zna biti zanimivo našim malčkom, ki lahko majhne obeske od ključev kaj hitro najdejo in poskusijo. Ključe raje pospravite na njim nedosegljivo mesto.

otrok_varnost2.jpg

Naj bodo rastline nedosegljive

Ste ljubitelj rastlin in imate dom poln cvetličnih lončkov? Čas je, da se organizirate in se znebite vseh nevarnih rastlin, ki bi utegnile poškodovati vašega otroka, na primer kaktusov. Druge rastline dvignite dovolj visoko od tal, da jih otroci ne morejo doseči. Cvetlice in zelenje se jim namreč zdi privlačno in lahko se zgodi, da poskusijo tudi zemljo ali cvetje.