Temne ali svetle, debele ali tanke – črte vam lahko pomagajo izraziti vaš osebni okus in slog brez nepotrebnega pretiravanja. Z njimi lahko obogatite otroško sobo, hišno pisarno, kuhinjo ali hodnik in to za majhen denar. Brez strahu, preberite si, kako prostor polepšati s črtami.

Zmes črt in vzorcev

Črte so hvaležen motiv, ki ga lahko poljubno kombinirate tudi z drugimi vzorci. Verjemite ali ne, če boste v prostoru uporabili enako barvo, lahko na lep način povežete črte s poljubnimi vzorci.

Če boste stene okrasili z debelimi črtami, naj bo na dekorativnih tekstilijah – blazinah, zavesah, odejah – ali na pohištvu droben vzorec. Tanjše, bolj neopazne črte pa povežite z večjim in močnejšim vzorcem.

Debele črte za dramatičnost, tanke za prefinjenost

Če v prostoru potrebujete nekaj, kar bo pritegnilo pozornost, potem bodo široke črte na steni popoln in poceni način, ki bo sobi dodal karakter. Za kontrasten videz kombinirajte med seboj temno rjave in bež odtenke, za bolj romantičen vtis pa bodo odlični svetlejši odtenki, ki bodo prav tako pritegnili pozornost.

Črte so odličen izbor, če niste ravno zadovoljni s svojim pohištvom in bi radi na enostaven način z njega odvrnili pozornost. Po drugi strani tanke črte  niso zelo opazne, še posebno, če jih boste obarvali v nevtralne odtenke. Lepo se bodo podale k sodobno oblikovanemu pohištvu.

Sam svoj mojster

Če vam je ideja s črtami okrašenega prostora všeč, se lahko podviga lotite sami. Izberite steno, ki je v prostoru najbolj opazna in jo obarvajte v svojo najljubšo barvo. Potem s pleskarskimi trakovi označite polja za proge. Barvo, s katero ste prepleskali zid, zmešajte s temnimi in svetlejšimi odtenki ali le z belo. Prepleskajte označene proge in trakove, ko se barva posuši, previdno odstranite.

Navpične ali vodoravne črte

Pri črtah se vedno postavlja vprašanje, kako jih položiti: navpično ali vodoravno. Navpične črte bodo prostor optično povišale, vodoravne pa ga bodo vizualno odprle in razširile. Slednje bodo tudi povečale majhno sobo.

Slike – katastrofa ali dobra izbira?

Mnogi menijo, da k progastemu vzorcu ne sodijo slike. To je res, če govorimo o majhnem prostoru. Če pa gre za večji prostor, bo dovolj že, če boste barvo okvirjev uskladili z barvo črt na steni. Soba bo postala prava paša za oči.

Na črte glejte kot na detajl, ki ne zahteva veliko dela, prinaša pa dobre rezultate. Ne glede na to, ali uporabljate tapete, barve ali stenske nalepke - bolj kot boste kreativni, toliko bolj bo vaš prostor zasijal!

Ideje za polepšanje stanovanja s progastim vzorcem najdete tukaj.