Srbski študentje Miloš Vlastić, Vuk Đorđević, Ana Lazović in Milica Stanković so na tekmovanje za najboljšo idejo za nebotičnik prijavili osupljiv projekt futurističnega supernebotičnika, ki sicer ni dobil nagrade, vendar pa ga je žirija posebej pohvalila. Njihov nebotičnik namreč obenem pridobiva elektriko, in sicer tako, da z uporabo energije strel molekule vode razbije na vodik in kisik, nato pa uporabi energijo vodika.

Njegovo gradnjo najbolj priporočajo v tropih, kjer z neba udari kar 70 odstotkov vseh strel na svetu. To območje pa vključuje tudi države, kot so Singapur, Venezuela in južni del Združenih držav Amerike.

hydra_ed02.jpg

Stolp sicer deluje tako: ko udari strela, zelo prevodna površina iz grafena, materiala, ki je kar dvestokrat močnejši od jekla in izredno dobro prevaja toploto in elektriko, to preusmeri v ogromno vrsto baterij v strukturi stolpa. Pridobljeno energijo pa stolp nato uporablja, da z elektrolizo iz vode pridobiva vodikov plin. Pri takšni tehnologiji je kar presenetljivo, da je obliko stolpa navdihnila samo enostavna majhna žival – sladkovodni polip.

hydra_ed04.jpg

Študentje so zasnovali tudi notranjost nebotičnika, ki je namenjena raziskavam pa tudi stanovanjem, predvideno pa je celo rekreacijsko območje za znanstvenike in družine. Zveni zelo lepo, toda verjetno bo veliko ljudi vseeno z dvomom sprejelo možnost, da bi živeli v stavbi, ki jo vsake toliko časa udari milijarda voltov.