Wilcox izdeluje večnadstropne hiše s kletmi, podstrešjem, razkošnim stopniščem, kot da so pripravljene za kralje, kraljice, grofe in vojvode. Ne pozabi pa urediti niti prostora za služabnike, kuhinjo in še kaj ter vse skupaj okrasi s čudovitim pohištvom in okrasjem, značilnim za določen čas.

Pomanjšane različice sanjskih hiš

Mark je pred kakšnim desetletjem odprl podjetje The Dolls House Builder (Graditelj hiš za punčke, op.p.), mnogi pa pri njem naročijo pomanjšano različico dvorca, ki si ga v resničnem življenju ne morejo privoščiti. Večine svojih mojstrovin ne proda otrokom -  90 odstotkov njegovih naročnikov so  namreč odrasli. "S tem se za trenutek vrnejo v otroštvo. Večina jih je v poznih srednjih letih in mi pravijo, da so si vedno želeli imeti takšno hiško," pojasnjuje.

dve.jpg

Njihova vrednost z leti narašča

Hiškam vrednost skozi leta raste, tako da z njo služite bolj, kot če bi imeli denar na bančnem računu. Najdražje je pohištvo oziroma notranja oprema. Posamezne kose je mogoče dobiti že za nekaj deset evrov, lahko pa jih naročite, da vam jih izdelajo po meri, kar vas bo stalo vsaj desetkrat več. Najdražji so lestenci, tapete, obložena miza in še kaj.

Hiša za punčke kraljice Mary

Ena najbolj znanih hiš za punčke na svetu je zagotovo Queen Mary’s Dolls’ House, ki so jo posebej za kraljico Mary (po ideji princeske Marie Louise, vnukinje kraljice Viktorije) naredili najboljši britanski umetniki in rokodelci tistega časa, načrte zanjo pa je naredil eden najbolj priznanih arhitektov, Edwin Lutyens.

qm_knjiznica.jpg

Pri gradnji hiške, ki je trenutno v lasti vnukinje kraljice Mary, britanske kraljice Elizabete II, je sodelovalo kar 1500 posameznikov – 250 rokodelcev in izdelovalcev, 60 oblikovalcev za notranjo opremo, 700 umetnikov, 600 pisateljev ter 500 donatorjev. Lutyens se je z gradnjo hiše ukvarjal dobrih devet let, a se je na koncu splačalo. Meter in pol visoka hiša ima okno v vsaki od soban, v njej so postavili tudi vinsko klet, shrambo in garažo za avtomobile, obkroža pa jo ogromen vrt.

Od leta 1924, ko so jo dokončali, je bila hiša mnogokrat razstavljena, v enem letu pa sta si jo ogledala skoraj dva milijona ljudi. Leto kasneje so jo prestavili na grad Windsor, v sobo, ki jo je posebej zanjo oblikoval Lutyens. Tam stoji še danes.

Oglejte si tudi fotogalerijo!