Dimnikar omogoči strokovno gradnjo

Poleg rednega nadzora je o dimniku treba razmišljati že pri gradnji; pomembno vlogo imajo tudi dimnikarji, ki preverjajo ustreznost materiala, velikosti in zasnove dimnika. Dimnikar naj bi bil zraven tudi med gradnjo: njegova naloga je preprečiti nestrokovno in zato požarno nevarno gradnjo.

dimnik_iz_opek.jpg

S tehnološkim napredkom se je izboljšalo tudi dimnikarstvo: na voljo so senzorji za branje tistih dimnih plinov, ki se iz dimnika vrnejo nazaj v prostor. Senzor lahko z zvočnim ali svetlobnim signalom prikaže stopnjo vlage v bližini dimnika. Vlaga je namreč največkrat pokazatelj uhajanja dimnih plinov in nepravilno delujočega dimnika.

Pazite na pravilno dolžino premera in višino

Najpogostejši vzroki za problematičen dimnik so: neustrezen gradbeni material; dotrajan dimnik (kar se nanaša na gradnjo z opeko, priljubljeno pred desetimi ali dvajsetimi leti), nedovoljena delovna višina dimnika in napačno dimenzioniranje preseka.

Slednje se razume kot napake pri merjenju njegovega notranjega premera, pri čemer morate upoštevati, katero vrsto goriva uporabljate, kakšno peč imate, stopnjo zmogljivosti peči, delovno višino dimnika in dolžino priključne dimovodne cevi. Priskrbite si posebne tablice in grafikone, narejene po standardih evropske direktive (na primer EN 13 384-1), na katerih lahko najdete pravi premer in višino dimnika glede na dimenzije vaše hiše.

visina_dimnika_tuljava_naklon.jpg

Če želite zamenjati vrsto kurjave in presedlati z lesa na plin, ni nujno, da zgradite nov dimnik. Običajno zadostuje gradbena sanacija s posebnimi cevmi, ki jih vgradijo v dimnik, tako da dobite nov, manjši dimnik znotraj starega, slednji pa služi za izolacijo. Takšna prenova naj bo narejena strokovno in iz pravega materiala, pri čemer je zelo pomemben premer dimnika. Najbolje je, da za pomoč pri meritvah poiščete gradbenega strokovnjaka ali dimnikarsko službo.