Vsak dan nekaj

1. Vsak dan namenite petnajst minut pospravljanju. Presenečeni boste, kako urejeno bo vedno vaše domovanje.
2. Pazite, da v svoje stanovanje ne vnašate preveč novih stvari. Vedno premislite, kaj resnično potrebujete.
3. Podarite vse, kar je odveč – tako boste namreč veliko lažje pospravljali.
4. Na koledarju označite, kdaj boste kaj pospravili in po opravljeni nalogi to tudi prečrtajte. Počutili se boste, kot da ste dosegli nekaj veliko večjega.
5. Sobo začnite pospravljati v kotu pri vratih in se pomikajte naokrog. Najprej pospravite najbolj opazne površine in izpraznite koš za smeti. Takšen krog lahko naredite tudi dvakrat ali trikrat in vsakič pospravite še nekaj več.

house_cleaning_port_aransas2_bj36.jpg

Česar ne potrebujete, zavrzite

6. Vsakič, ko v kuhinji čakate, da denimo zavre voda, malo pospravite in pomijte. Tako in tako je bolje, da vretje nadzorujete, saj lahko sicer pride do kakšne nesreče.
7. Če kupite eno stvar, zavrzite dve. Dokler se ne navadite, se lahko odrečete tudi samo nekaj listom papirja.
8. Vaši prostori za shranjevanje naj bodo raje manjši, sicer boste vanje tlačili čedalje več stvari in bodo postali povsem nepregledni.
9. Vsakič, ko se spremeni letni čas, preglejte vsa svoja oblačila in odvrzite vse, kar je strgano in česar ne nosite več.
10. Če se svojim stvarem težko odrečete, jih najprej za eno leto shranite v veliki škatli. Če tudi po enem celem letu iz nje ne boste vzeli niti ene same stvari, jo takoj celo odvrzite v smeti.

wardrobe_design_ideas_550x395.jpg

Kar lepo po vrsti

11. Najprej natančno pospravite eno sobo in se šele nato lotite druge. Ko boste videli, kako dobro se boste počutili v prvem prostoru, se boste veliko lažje spopadli z drugim.
12. Preden kaj kupite, se raje vrnite domov in si predmet poskušajte predstavljati v svojem domu. Je še vedno tako neobhoden? Presenečeni boste, kolikokrat si boste premislili.
13. Predvsem dojemite, da vaša vrednost nikoli ni odvisna od števila stvari, ki jih posedujete. Ne potrebujete vsega, kar se pojavi na tržišču.
14. Pri razčiščevanju vam lahko pomaga nekdo, ki vam je blizu in mu zaupate, da bo znal veliko bolj racionalno oceniti, ali nekaj res potrebujete ali pa ste na stvar le čustveno navezani.
15. Podarite vse, kar lahko. Delite svoje stvari z drugimi. Ne dovolite, da se na knjigah nabira prah - najnovejšo knjižno uspešnico, ki ste jo kupili, bi verjetno prav rad prebral tudi vaš sosed.