Eksotična arhitektura

Kar 445 arov veliko posestvo v losangeleškem bogatem predmestju Hollywood Hills ima tri stavbe: špansko kolonialno haciendo iz leta 1926, ki jo Sheryl deli z dvema sinovoma, bungalov iz leta 1909 in slikovito kočo iz devetnajstega stoletja. Bungalov in koča sta preurejena za goste. "Gre za neverjetno magično mesto," pravi pevka. "Tu je najbolje, kar lahko Kalifornija ponudi, in še več – nekakšna fascinantna energija, ki jo ta prostor nosi v sebi."

Sheryl Crow je haciendo kupila leta 1997, ko ji je njen izredno priljubljen debitantski album Tuesday Night Music Club prinesel veliko dobička. Čez dve leti je kupila še dve nepremičnini zraven - kočo in bungalov. "Že od začetka me je neverjetno privlačila," opisuje haciendo. "Njena veža je tako imenitna, vendar vseeno topla in nekoliko eksotična. Sama sem odrasla v državi Missouri, zato takšne arhitekture prej sploh nikoli nisem videla."

15_good_vibrations_lg.jpg

Dekoriranja se je lotila povsem sama

Ker si ni predstavljala, kako bo opremila tako veliko prostorov, ko pa ima toliko dela že s svojo lastno kariero, je najela profesionalnega dekoraterja, vendar ga je tudi kaj kmalu odpustila. Poslal ji je namreč preprogo, ki je stala več kot cela hiša, in glasbenica je takoj vedela, da z njim ne bo zadovoljna. V hiši je skoraj leto dni živela praktično brez pohištva, kar pa ji je pomagalo, da je začutila vzdušje njenih prostorov, poetičnost njene naravne svetlobe in njen povsem edinstven kalifornijski karakter.

Počasi je začela polniti sobe, kos za kosom, pomagala pa ji je bolj intuicija kot kakršen koli poseben slog opremljanja. Veliko stvari je zbrala, medtem ko je bila na turnejah. "Od takrat sem vsakič, ko potujem, pozorna na kakršne koli zanimivosti," pravi. "V Franciji sem denimo kupila osem stolov kar na bolšjem trgu," doda ponosna nase.

08_good_vibrations_lg.jpg

Eklektična mešanica stilov

Bele stene s štukaturami in tla, ki so včasih ebenovinasto lesena, včasih pa opečnata, so popolno ozadje za pevkino pohištvo, ki je mešanica ameriškega in evropskega, starinskih luči, izložbenih lutk in celo lobanj. "Zbiram vse, kar je nenavadno,« prizna, »vse, kar ima povsem svoje življenje in človeka prisili, da uporabi svojo domišljijo." Religiozna umetniška dela pa jo spominjajo na njeno otroštvo. "Redno smo hodili v cerkev, zato so religiozna dela zame polna pomena."

Toda najbolj pomembno mesto v njeni vili zavzema kolo iz devetnajstega stoletja, železna in lesena naprava za vožnjo, o kateri so že takrat govorili, da pretrese vse kosti, saj ni bila oblikovana prav nič uporabniku prijazno. Kolo je našla v kalifornijski prodajalni Venice, ki ponuja izdelke za dom, ki jih ne morete najti nikjer drugje. Lastnik trgovine Ray Azoulay pravi, da je Sheryl idealna stranka, saj je njen stil popolnoma brez strahu in prevelikega spoštovanja.

02_good_vibrations_lg.jpg

Zakaj dom deluje tako harmonično?

Toliko različnih stilov naenkrat resnično predstavlja veliko tveganje za pretiravanje in zasičenost, toda učinek pevkinega domovanja je začuda prav nasproten. V njenem pretiravanju sta pravzaprav tudi nekakšno zadrževanje in harmoničnost. "Je nekakšna umetniška instalacija," opisuje svoj dom, "ki se vedno razvija in prilagaja spremembam v svetu in mojem življenju." Vse skupaj ima celo nekakšno vzdušje umirjenosti, ki ga še dodatno podpira bujno rastlinje, ki ga lahko opazujemo skozi okna. Na trati sta tudi gugalnica in šotor, še dodatna znaka zadovoljnega in mirnega družinskega življenja.

"Veliko ljudi misli, da sem povsem konvencionalna in povprečna Američanka," pravi slavna pevka, "zato mislim, da jih bo moj dom zelo presenetil. Upam, da jih bo tudi prisilil, da me bodo želeli še bolje spoznati."

Več fotografij domovanja Sherly Crow si lahko ogledate tukaj.