In res bi si le stežka lahko zamislili bolj primerno mesto navdiha za nov projekt te izjemno znane umetnice in poslovne ženske: glamurozni in organsko oblikovani pogrinjki (od krožnikov in pribora do kozarcev), servirne posode in vaze iz porcelana, lončenine, stekla, lesa in kovine. "Zelo je povezana z zemljo," pravi o kolekciji. "Zelo je podobna meni."

10_oct_dk_tabletop.jpg

Urbani šik in nomadska umetelnost

Karanova je res nekoliko dvojna osebnost. Po eni strani neumorna popotnica, katere profesionalna estetika je najbolj povezana z enim samim mestom – domačim New Yorkom, po drugi pa nadvse sposobna poslovna ženska, ki vodi svetovno znano modno znamko, ki pa ima najraje jezik spiritualnega in metafizičnega. Linija izdelkov za pogrinjanje mize resnično odseva obe strani značaja Donne Karan: tako urbane kot tudi nomadske. Šik odtenki metropole so združeni z nevsakdanjimi etnično navdihnjenimi oblikami. "Kolekcija vsebuje veliko duše," pojasnjuje sama, "veliko energije, ki je nekateri ljudje ne bodo niti razumeli, vendar pa jo bodo zagotovo začutili."

stylish_table_setting_lrg.jpg

Tako kot njeno pohištvo, ki ga je navdihnil indonezijski Bali, je želela, da so tudi posamezni izdelki iz njene kolekcije za mizo izredno umetelno izdelani. Zato je Glenn De Stefano, vodja dela podjetja Lenox, ki se ukvarja z izdelki Donne Karan, v roko prijel kovček in odpotoval na vzhod, da bi našel ljudi, ki lahko izdelajo tako zapleteno zamišljene izdelke. Končno je na Tajskem našel rokodelca, ki je iz lesa manga oblikoval tako skulpturno zasnovane posode in vaze, v Vietnamu pa majhno podjetje, ki je bilo zmožno izdelati zelo subtilno teksturo pribora. "Vse to so mesta, kamor je potovala tudi Donna," pravi. "Zelo ji je všeč ideja, da uporabljamo majhne rokodelske delavnice in dajemo možnost tudi manjšim skupnostim."

Posode, ki pojejo

Najbolj nenavadni predmeti te linije so posode, ki pojejo - meditativna pomagala, ki zadonijo, ko jih udarimo s priloženim mehkim kladivom. De Stefano je v Nepalu odkril majhno delavnico, ki jih je izdelala povsem ročno. Poleg tega so jih mojstri zavili v prav tako umetelno izdelane škatle iz nepalskega riževega papirja. "Še nikoli nismo ničesar izdelovali v Nepalu," pripoveduje De Stefano, "in sedeti z rokodelci sredi Himalaje je bilo res neverjetno doživetje."

donna_karan2.jpg

Donna Karan je bila navdušena. Tudi sama ima zbirko pojočih skled, in sicer s svojih popotovanj po Burmi, Butanu, Baliju in Nepalu. Prepričana je, da so bili za njene sodelavce izbrani ravno pravi posamezniki, s katerimi upravičeno deli svojo elegantno delovno mizo. "Ekipa podjetja Lenox je opravila izjemno delo. Odločili so se poudariti vse, kar mi je blizu," pravi. "Ko so mi pokazali pojoče posode, sem pomislila:  to je zelo drzno. Toda vse to je del mojega življenja."