Ko preurejate stanovanje, uporabite naravne materiale

Pazljivo uporabljajte izdelke, v katerih so kemikalije in strupi. Topila, barve, razkužila, detergenti vsebujejo kemikalije, ki lahko zmotijo ženski menstrualni cikel ali pa zmanjšajo število semenčic pri moškemu.

V kavčih in preprogah so snovi, ki zavirajo gorenje, nedavne študije pa so pokazale, da ženske, ki imajo v krvi višjo vsebnost teh snovi, težje zanosijo. Ko  preurejate stanovanje, se ozrite po naravnih materialih, kot sta volna in bombaž.

Pametno uporabljajte antibakterijska mila in ne v velikih količinah. Določeni šamponi in zobne paste vsebujejo triklosan, kemikalijo, ki pri ribah zviša nivo ženskih hormonov in znižuje število semenčic pri moških. Čeprav to še ni dokazano na ljudeh, se vprašajte, če hočete biti ravno vi poskusni zajček?

milo.jpg

Sprane kemikalije se bodo nekoč vrnile v pitni vodi

Vse kemikalije, ki jih zlijemo v odtoke ali speremo s sebe, se bodo nekoč vrnile nazaj v vodi, ki jo pijemo, zato pazimo, kaj in kakšne količine zlivamo stran.

Plastika, iz katere je narejena plastenka za vodo, ki jo nesete v telovadnico, je lahko škodljiva. Ženske naj se tudi izogibajo hranjenju iz takšne embalaže, saj lahko sicer škodujete svojemu še nerojenemu otroku.

Gotovo se ne morete popolnoma izogniti plastičnim izdelkom, vendar pa ste lahko previdni. Namesto plastičnih kozarcev uporabljajte steklene, izogibajte se kupovanju izdelkov, zavitih v plastiko, hrano pa v mikrovalovni pečici raje pogrejte na krožniku kot v plastični posodi.

mikro.jpg

Računalnik imejte na mizi, ne v naročju

Če uporabljate prenosni računalnik, ga ne imejte na nogah, ko sedite na kavču. Študije so pokazale, da lahko toplota iz računalnika temperaturo semenčic zviša za skoraj 3 stopinje, kar pomeni nižje število spermijev. Vedno položite računalnik na mizo.

Določene snovi v soji so lahko škodljive, tako da ne pretiravajte z uživanjem le-te. Pretirano prehranjevanje s sojinimi izdelki lahko zniža število semenčic za skoraj polovico.

Stare teflonske posode vsebujejo škodljive sestavine. Podobne kemikalije lahko najdemo v vrečkah pokovke za pripravo v mikrovalovni pečici in raznih preprogah in kavčih, zato pazite, kje sedite.

Dovolj se gibajte!

Izogibajte se živega železa, ki ga najdete v termometrih, hladilnikih, v manjših količinah pa ga vsebujejo tudi ribe, saj vam lahko zelo oteži zanositev.

Eden največjih problemov pri zanositvi je pretirana debelost, zato pazite na svojo težo in se redno gibajte.

Svinec je povsod okrog nas v našem domu, pa naj si bo to njegova vsebnost v zemlji ali pa v ostareli vodovodni napeljavi. Izogibajte se ga, saj lahko povzroči splav ali neuporabno spermo.

jogging.jpg

Pesticidi in kajenje

Pesticidi so dokaj pogosti v naših domovih. Najdemo jih na vrtu, v garaži in celo na krožniku, ko jemo kosilo. Najboljši način, da jih premagamo, je, da se jim izogibamo. Za urejanje travnika uporabljajte naravne alternative, hiša pa naj bo vedno čista, da ne bo treba uporabljati razpršil proti golazni.

Star les v oknih ali vratih lahko vsebuje arzen kot sredstvo za ohranjanje lesa, zato se zamenjave lotite v rokavicah. Prav tako ni dobra ideja, da ta les kasneje zažgete v kaminu, saj vam hlapi lahko škodujejo.

Nehajte kaditi. Cigarete vsebujejo ogromno škodljivih kemikalij, kajenje in pasivno kajenje pa znižujeta vaše možnosti za zanositev.

kajenje.jpg