Pazite na svoja zdravila

Vsako leto se veliko hišnih ljubljenčkov zastrupi ali ima resne zdravstvene težave zaradi strupenih snovi, ki jih lahko zaužijejo v našem domu. Zdravila, ki jih uporabljamo ljudje, zasedajo sam vrh najbolj pogosto po nesreči zaužitih toksinov, saj so vzrok za četrtino zastrupitev.

cloveska_zdravila.jpg

Psi najpogosteje najdejo in prežvečijo aspirine na nočni omarici, tablete proti bolečinam in antidepresive ter druga zdravila. Zato bodite pozorni, kje in kako odlagate neuporabljena zdravila. Tudi zdravila, ki so se pokvarila, nikoli ne zavrzite v toaletno školjko ali odtok, ker od tam naprej potujejo v okolje in uničujejo pitno vodo.

Zdravila za živali

Kot zdravila za otroke so tudi zdravila naših ljubljenčkov mnogih okusov in oblik, namenjena lažjemu zaužitju. Na žalost pa to lahko pomeni, da naša domača žival najde zdravilo in ga zaužije, če se mu zdi okusno. Pogostokrat žvečljive tabletke ali kosti vsebujejo tudi zdravila za artritis in inkontinenco, zato previdno pri doziranju! Ob prekoračitvi dovoljenega odmerka morate takoj poklicati veterinarja.

veterinarian_checking_dog_l.jpg

Insekticidi

Skoraj dvajset odstotkov zastrupitev hišnih živali se zgodi zaradi zaužitih insekticidov proti bolham, klopom, komarjem in tudi tistih, ki jih uporabljamo po hiši. Neverjetno, ampak do najhujših zastrupitev pride, ko uporabljamo izdelke za mačke ali pse, ki zanje niso primerni.

Rodenticidi

Rodenticidi so pripravki za zatiranje hišnih glodavcev. Ob uporabi moramo zelo paziti, da jih namestite tja, kamor vaš ljubljenček nima dostopa. Tovrstne vabe so velikokrat v obliki zrn in narejene tako, da privlačijo škodljivce, vendar jih velikokrat rade najdejo tudi mačke ali psi. Zato bodite pozorni. Tovrstni pripravki pogosto povzročijo razne napade, notranje krvavenje in odpoved ledvic ne le pri živalih, ampak tudi pri ljudeh.

rodenticidi.jpg

Čokolada

Za pse je čokolada lahko zelo strupena. Črna čokolada brez sladkorja je najbolj nevarna med vsemi čokoladami, ker vsebuje skoraj desetkrat večjo količino theobromina (kakavovih semen) in kofeina kot mlečna čokolada. Samo en košček grenke črne čokolade lahko ubije pet kilogramov težkega psa, saj se ta toksin pri psih iz telesa izloča zelo počasi.

pes_in_cokolada.jpg

Človeška hrana

Le kdo ni kdaj delil kakšnega koščka hrane s svojim ljubljenčkom in mu ponudil slane palčke ali druge človeške prigrizke. Medtem ko je nekaj snovi za živali lahko dobrih, so lahko druge zelo nevarne. Najbolj pogosta in nevarna živila, ki jih zaužijejo domače živali, so ksilitol, grozdje, rozine, čebula in česen. Grozdje in česen sta še posebno nevarna za pse, saj lahko povzročita odpoved ledvic, čebula in česen pa lahko v zadostnih količinah povzročita anemijo ali slabokrvnost. Ksilitol ali sladkorni alkohol, ki pogosto osladi žvečilke brez sladkorja in osvežilne bombone, pri psih povzroči nizek krvni sladkor in odpoved jeter.

Strupi v gospodinjstvu

Močna čistilna sredstva: belilo, kisline, baze in drugi detergenti lahko povzročijo razjede na ustih in v želodcu, prav tako drugi nevarni predmeti, na primer baterije ali osvežilci zraka. Te nevarnosti lahko odpravite, če uporabljate nestrupene načine čiščenja, drugače pa pazite, da jih odlagate tako, da niso dosegljiva živalim.

Rastline

Obstaja več sobnih in zunanjih rož, ki so škodljive za hišne živali. Lilije, na primer, so lahko smrtno nevarne za mačke, ker povzročijo odpoved ledvic, sagova palma pa povzroči odpoved jeter pri psih in mačkah. Zato poskrbite, da sobne rastline vedno postavite izven dosega hišnih ljubljencev, zunanje pa zavarujete z varovalno ograjo. Vašemu psu ali mački lahko k prehrani dodate ovsene kosmiče, da povečate vsebnost vlaknin v hrani in zmanjšate željo po zelenju.

macka_in_roze.jpg

Herbicidi

Kemikalije za zelenico in vrt vsebujejo nekatere najbolj nevarne snovi v vašem domu. Izdelki, ki jih uporabljate za zatiranje insektov, plevela in glivičnih bolezni, so lahko strupeni tudi za otroke, ptice ali čebele. Mnogi herbicidi so slanega okusa, ki ga imajo živali rade, zato vedno sledite navodilom za uporabo, živali in otrok pa ne izpostavljajte škodljivemu okolju. Lahko uporabite tudi nestrupena sredstva in načine, ki so okolju prijazni.

Strupi v garaži in na vrtu

Hladilno tekočino, gnojila in druge škodljive izdelke naše živali kaj hitro najdejo. Etilen glikol ali hladilna tekočina ima še posebno sladek okus, ki privlači tako pse kot mačke, in je že v majhnih količinah smrtno nevaren. Zato pazite, da vaša mačka ali pes v garaži ne brskata po takšnih izdelkih. Če sumite, da je žival zaužila toksine in kaže simptome zastrupitve, takoj pokličite veterinarja!