Čedalje več ljudi si želi, da bi bili v trenutkih sproščanja in počitka obdani z naravo in okolju prijaznimi materiali. Toda pogosto se ne morejo otresti predsodka, da naravni materiali niso dovolj elegantni in atraktivni, sploh pa, da niso dovolj moderni. Pri naravnem kamnu lahko tak pomislek odpišete.

Uporaba različnih vrst kamnov in najnovejše tehnologije njihove obdelave nudijo kopico izbire, od bolj prefinjenih reliefov in barv do bolj zanimivih in nenavadnih. Tekstura lahko ostane hrapava, lahko pa je tudi povsem polirana, površina je lahko mat (ko pride bolj do izraza sama naravna tekstura), lahko pa je tudi bleščeča.

033_olicker_lr_fireplace.jpg

Naravni kamen v dnevni sobi takoj ustvari bolj toplo vzdušje, posebno v kombinaciji s kaminom.

Hitro popestri prostor

Izbirate lahko med talnim in panelnim kamnom ter kamnitimi mozaiki. Talni kamen imenujemo kamnite plošče (v nasprotju z imenom ga lahko postavljamo tudi na zidove), panelni kamen sestavljajo kosi kamnov, ki so privlačno razporejeni v povsem unikatne plošče, kamniti mozaiki pa so, kot pove že samo ime, pač mozaiki. Z vsemi tremi lahko obložimo tako steno kot tudi pod ter tako zunanje kot tudi notranje površine. Kot pravi Maja Plestenjak, direktorica podjetja Hiša M, je spodnja stran kamna obdelana tako, da je pritrjevanje res kar se da enostavno.

Z naravnim kamnom lahko tlakujemo dovoz ali obložimo del zunanjega zidu. Z njim lahko tlakujemo hodnik, prekrijemo kamin ali posamezno steno dnevne sobe oziroma spalnice. Lepo deluje v kopalnici, kjer lahko poudari posamezne elemente – namestimo ga lahko denimo okoli ogledala. Maja Plestenjak pa predlaga tudi kombiniranje dveh različnih talnih in panelnih oblog, ki se recimo ujemata v barvi; takšno kombiniranje pa lahko prežema kar celo domovanje.

sejem_dom_2_054.jpg

Panelni kamen podjetja Hiša M na sejmu Dom 2011

Zadržuje toploto

Ni se vam treba bati, da bodo tla na dotik hladna ali neprijetna. Kot pravi Plestenjakova, posebno kamen z nekoliko hrapavim končnim učinkom daje zelo topel občutek; kot naravni material pa, ko se enkrat segreje, toploto v sebi še precej dolgo zadržuje. To se še posebno dobro obnese v kombinaciji s talnim gretjem. Poleg tega je le malo oblog tako trpežnih kot kamen. Ta pravzaprav z minevanjem časa postaja celo lepši, pridobiva nekakšno povsem unikatno patino. Tudi vzdrževanje je lahko in brez kakršnih koli težav, priporočljiva je le impregnacija na zunanjih površinah.

Naravni kamen je res odlična ideja za dekoracijo za vse, ki cenijo lepoto narave, poleg tega pa jim je všeč imeti nekaj edinstvenega, saj noben kamen ni enak drugemu.