Leta 2009 je študija pokazala, da je imela povprečna ameriška družina kar 220 kvadratnih metrov velik dom, kar je kar dvakrat več kot leta 1950. Čeprav se zaradi ekonomske krize od takrat ta številka verjetno spet zmanjšuje, pa recesija ni edini vzrok, da arhitekti in gradbinci spet čedalje bolj cenijo lepoto manjših prostorov. To lahko vidimo po čedalje večji priljubljenosti učinkovitega in cenovno dostopnega modularnega dizajna, nekateri posamezniki pa so šli celo tako daleč, da so se preselili v predelane ladijske zabojnike.

casa_pulmo_small_eco_house_365_lgn5.jpg

Več majhnih domov si lahko ogledate v fotogaleriji ter se prepričate, da večje ni vedno boljše. Opazili boste, da so nekateri zamišljeni kot starinske rustikalne kočice, drugi pa kot primeri vrhunskega modernega oblikovanja. Poleg tega vsi uporabljajo prednosti recikliranih in lokalnih materialov, naravne svetlobe in ugodne lege. 

Tudi če v bližnji prihodnosti ne načrtujete nakupa novega doma, lahko vpliv vaše družine na okolje zmanjšate vsaj z recikliranjem, varčnimi svetili, pohištvom iz nestrupenih materialov ter energetsko varčnimi napravami.