Barve

medieval_textil.jpg

Ljudje v srednjem veku so imeli radi svetle, bogate barve. Poskusite s šklatno, rjavo, svetlo modro ali zlato. Tudi zemeljske barve so zelo primerne ter seveda temni les, naravni kamen in zelenje.

Teksture

Srednjeveški svet je bil poln nenavadnih tekstur. Grobo obtesan les, nenavadni leseni okraski in vzorci, naravni kamen in keramika, tkana volna, rjavo steklo, lito železo…

Vzorci

poh.jpg

Dovršene geometrijske podobe in slike, ki so pripovedovale zgodbo, so značilni vzorci tega obdobja.

Tla

Če je le mogoče, odstranite preproge in namesto njih položite trd les, kamen ali keramične ploščice. Njihove zemeljske teksture bodo dodale srednjeveški pridih vsaki sobi, pa še čiščenje je lažje. Hočete poceni opremljanje? Manjša preproga na parketu nevtralnih barv bo ustvarila vtis srednjeveške preproge na kamnitih tleh.

Razsvetljava

medieval_lights.jpg

Če bi radi poustvarili svetlobo, ki so jo dajale sveče in bakle na zidu, okrasite sobo z zidnimi lučmi in lestenci, svetlobo pa rahlo zatemnite. Hočete še cenejše? Senčniki v toplih barvah, ki jih namestite na luči, bodo poustvarili svetlobo sveč. Če se odločite, da boste uporabili prave sveče, pa upoštevajte varnost pri uporabi ognja.

Zavese

zaves.jpg

Okna krasite brez pretiravanja. Okrasno blago v bogatih barvah in pisanih vzorcih je vse, kar potrebujete. Tudi lesena karnisa bo prispevala k srednjeveškemu videzu.

Stenske okrasne obloge 

V srednjem veku so stenske zavese uporabljali za dekoracijo in ogrevanje. Tudi danes lahko prihranite nekaj denarja za ogrevanje, če imate na stenah debele prevleke. Preprost in poceni način je, da eno steno v sobi prebarvate z bogato, temnejšo barvo, druge stene pa pustite bele. S tem boste takoj pritegnili pogled, podobno kot če bi bila stena okrašena s stensko preprogo.

Pohištvo

medieval_table.jpg

Pohištvo naj bo iz lesa ali kovine. Najboljše so stare in preproste stvari, polepšane z rezbarijami in drugimi okraski. Lahko pa tudi kupite replike ali sami predrugačite sodobno pohištvo. Garažne prodaje in trgovine s starinskim pohištvom so gotovo dober kraj za nakup. Moderno elektroniko pa skrijte v omare in skrinje.

Stilne posebnosti

Če ste eden tistih srečnikov, ki ste ravno začeli zidati svoj dom, potem boste zlahka uredili svoj dom v srednjeveškem stilu. Izpostavljeni leseni tramovi, kamnit kamin, lesena tla, obokani kamniti prehodi naj vam bodo iztočnice. Vsi drugi pa bodo morali biti malo iznajdljivejši.

Oglejte si tudi fotogalerijo.