Umetni materiali so pridobljeni z različnimi kemčnimi postopki, to so na primer PVC-talne obloge ali laminat. Laminat je sicer delno iz naravnih materialov, v večini pa je še vedno umeten material. Ljudje smo pač usmerjeni k naravi in v svoj dom si želimo ujeti vsaj delček nje. Inženir gradbeništva Viljem Zabukovšek iz Kemoplasta pravi, da je med talnimi oblogami največ zanimanja ravno za parket, saj mnogi raje odštejejo malo več denarja za naravne materiale, med katerimi je les še vedno na prvem mestu. Si tudi vi želite vnesti pridih narave v svoj dom?

Parketi se v osnovi razlikujejo po vrsti lesa

parket_narava_1.jpg

V Sloveniji lahko izbirate med več proizvajalci talnih oblog, ki so specializirani za parkete in vam bodo lahko pomagali pri izbiri pravege talne obloge za vaš stil, na primer Alpod, Weitzer parkett, Vogart, Šiles parketi. Ti so se predstavili tudi na sejmu Dom, med drugim pa lahko pri njih najdete spodaj opisane vrste parketov.

Dvoslojni gotovi parketi so najbolj primerni za montažo na tleh, ki imajo toplovodno ogrevanje. Njihova sestava namreč zagotavlja stabilnost parketa, saj so sestavljeni iz več deščic manjših dimenzij. Kot že ime pove, je tak parket narejen iz dveh slojev. Proizvajalci talnih oblog običajno ponujajo od tri do šest milimetrov debelo zgornjo plast, tako imenovani uporabni sloj, ki je plemeniti les. Površina na tej plasti je obdelana in zbrušena; parket je lahko že lakiran ali barvan, lahko pa po želji dobite tudi surovega.

Lepiti ali sestavljati?

dvoslojni_parket.jpg

Troslojni parketi so za razliko od dvoslojnih v celoti izdelani iz naravnega lesa, natančneje iz treh plasti, ki so zlepljene z lepilom, zaradi njihove sestave pa je parket visoko stabilen. Površina je brušena in po navadi premazana z lakom ali naravnim oljem. Takšni parketi so malo bolj kvalitetni in zato tudi dražji. Izbirate lahko med parketi s pobranimi robovi ali na stik, kar pomeni, da ga ni treba lepiti na tla, ampak samo spnete posamezne deščice med seboj.

Panelni parketi so ravno tako troslojni, le da je njihova sestava drugačna. Zgornja plast je tako kot pri vseh parketih iz plemenitega lesa, ki je že lakiran, srednji sloj je prečno lepljen les iglavcev, čisto spodnja plast pa je furnir. Priporočljivo je, da takšne parkete na površino tal lepite, da zagotovite kar največjo stabilnost.

Masivni gotovi parketi so zaradi večje debeline (v primerjavi z dvoslojnim ali troslojnim, ki merita od 9 do 20 milimetrov, so debeli od 10 do 23 milimetrov) primerni za večkratno brušenje oziroma obnavljanje. Običajno jih lahko dobite v širokem izboru vrst lesa, vedno pa so že lakirani, krtačeni, ravni ali skobljani. Na tla jih lahko lepite, na voljo pa imate tudi spajanje na klik, ki vam prihrani čas.

Les se razteza in krči

troslojni_sistem_spajanja.jpg

Parket ali lesene stopnice so enostavni za vzdrževanje, estetsko privlačni in higienični, da pa bi obdržali takšen videz in imeli čim daljšo življenjsko dobo, je pametno upoštevati naslednje nasvete. Najprej morate vedeti, da je les material, ki neodvisno od klime v prostoru sprejema vlago, pri tem pa se spremenijo dimenzije lesa.

Raztezanje in krčenje parketa je najbolj opazno v poletnih mesecih ob večji vročini in pozimi ob mrazu, zato je pomembno, da prostor, prekrit s parketom, ne izpostavljate večjim temperaturnim spremembam, prav tako ne UV-žarkom. Osnovno čiščenje opravite s sesalcem, omelom ali ožeto krpo. Morebiten pesek ali druge trde delce, ki bi utegnili obdrgniti les, takoj počistite. Površine ne polivajte z vodo niti pri čiščenju in pazite, da je krpa, s katero čistite, le rahlo navlažena.