Švedski Ledeni hotel v vasi Jukkasjärvi okoli 200 kilometrov nad arktičnim krogom na Laponskem se lahko pohvali, da je med najstarejšimi (prve prenočevalce je sprejel leta 1992), najbolj znanimi (predstavili so ga v številnih dokumentarcih) in najbolj zaželenimi hoteli, izdelanimi iz snega in ledu. Največji ledeni hotel na svetu, ki se razprostira na več kot 5.500 kvadratnih metrih, je okoljsko naravnan in si je zastavil za cilj, da bo do leta 2015 postal emisijsko nevtralen.

Ves hotel iz snega in ledu

Ves hotel je zgrajen iz snega in blokov ledu iz reke Torne. Vsako pomlad iz zamrznjene reke zajamejo led in ga shranijo v skladišču, kjer je prostora za 10.000 ton ledu in 30.000 ton snega. Sneg porabijo za gradnjo močne strukture, led pa za gradnjo ledenega bara in ledene barske kozarce, tečaje oblikovanja iz ledu in različne promocijske dogodke, nekaj pa ga vsako leto prihranijo za naslednjo sezono. Gradbena dela se začnejo novembra, ko temperatura pade dovolj nizko. Na tem območju je pozimi sicer od 17 do 23 stopinj pod ničlo.

Struktura nastane tako, da sneg pršijo na velikanske jeklene opore in dopustijo, da zmrzne. Po nekaj dnevih jih odstranijo, ostanejo pa prostostoječi koridorji snega. Med njimi postavijo stene, tako da ustvarijo hotelske prostore, sobe in apartmaje. Umetniki iz ledu izdelajo opremo in čudovita umetniška dela (pripravljajo tudi tekmovanja). Hotel odpirajo po etapah, dokler še traja gradnja: prve goste sprejme v začetku decembra in nato vsak teden nove, dokler ni vsa ledena struktura v začetku januarja dokončana.

Poskrbljeno za odlično počutje gostov

Ledeni hotel ima na vse, kar potrebuje za odlično počutje gostov: glavni vhod, recepcijo, bar in celo kapelo ter seveda sobe za več kot sto obiskovalcev, ki pri petih stopinjah pod lediščem sedijo in spijo na blokih ledu v obliki stolov in postelj. Vsaka soba je urejena v posebnem slogu – letošnja novost je soba, urejena po vzoru znanstvenofantastičnega filma Tron: zapuščina. Za tiste, ki bi jih morda preveč zeblo, pa je pri hotelu na voljo tudi toplo zavetje, kjer se lahko po potrebi pogrejejo.

Po ledenem hotelu se lahko sprehodite tukaj.