Preden spoznate, kako se boriti proti ognjenim zubljem, je pomembno, da se najprej naučite, kako požar preprečiti. Da bi lažje prepoznali glavne povzročitelje požarov, se morate najprej seznaniti in naučiti pogostih povzročiteljev požarnih nesreč. Tako se boste lahko izognili nevarnim posledicam teh dejavnikov.

Cigaretne ogorke potopite v vodo

Kajenje je eden najpogostejših povzročiteljev požarov v naših domovih, pisarnah in tudi na javnih površinah. Slabo zavržen cigaretni ogorek, ki ni pravilno ugasnjen, zlahka ponovno zagori in tako povzroči požar ali še večje okoljske nesreče.

ashtray_cigarete.jpg

Kajenje je že samo po sebi zelo škodljivo za vaše zdravje in zdravje ljudi okoli vas, še toliko bolj pa je nevarno, ker lahko povzroči požar, ki lahko privede do raznih poškodb ali celo smrti, da o poškodbah na lastnini in posestvu ne govorimo. Še en razlog več, da prenehate kaditi. Če še vedno kadite in ne mislite prekiniti svoje razvade, se izogibajte kajenju v postelji ali preden greste spat oziroma boste zaspali. Ko zaspite, goreč ogorek zlahka pade na vnetljivo posteljnino in plamen se razširi v ogenj. Priporočljivo je, da cigareto potopite v vodo, preden jo zavržete, saj tako preprečite ognju možnost za širitev.

Kuhalnikov ne pustite prižganih brez nadzora

Kuhinja je del hiše, kjer se ogenj najpogosteje začne in od koder se običajno razširi. To pa zaradi tega, ker pri kuhanju uporabljamo vnetljive snovi, kot sta na primer olje in plin. Zato je kuhinji potrebna še posebna previdnost. Pomembno je, da ne nosite ohlapnih oblačil, ki z lahkoto zagorijo, če se dotaknete ognja. Poleg tega nikoli ne puščajte prižganih kuhalnih posod in ponev brez nadzora, tudi za kratek čas ne. Kuhalnik najprej izklopite, če morate odpreti vrata ali se javiti na telefon.

prepreci_ogenj_v_hisi.jpg

Kateri tip gasilnega sredstva naj uporabim?

Snovi, znane kot požarno nevarne, vsebujejo vnetljive tekočine, pline, barve, lepila in kemikalije. Zato je zelo pomembno, da shranjujete te nevarne snovi na varen prostor in pred dosegom otrok. Zelo dobro je tudi vedeti, kateri tip gasilnega sredstva ali aparat lahko uporabimo za gašenje določenih nevarnih materialov. Na primer, za razgrete goreče pline, kot so metan, butan ali propan, je primerno uporabiti gasilni aparat na suh prah. Gasilni aparati s peno pa so primerni za gašenje pregretih gorečih tekočin, kot so bencin, olje ali barve.

Previdno z dišečimi svečami

Dišeče sveče, ki jih pogosto uporabljamo za dekoracijo in odišavljenje stanovanja, so lahko nevaren povzročitelj požarov. Zato je zelo pomembno, da svečk nikoli ne pustite prižganih blizu prezračevalnikov, oken ali na prepihu. Postavite jih na mesta, ki niso dosegljiva otrokom ali hišnim ljubljenčkom. Otrokom ne smete dovoliti, da bi se igrali s svečami, vžigalicami, vžigalnikom ali čem podobnim. Sveče so lahko zelo lep dodatek za vaš dom, po drugi strani pa tovrstna dekoracija lahko povzroči mnogo več škode kot koristi, zato bodite previdni.

prevent_fire_22.jpg

Dotrajana električna napeljava je nevarna

Nevarne električne elemente, ki so lahko povzročitelji požara, najdemo v vsakem domu. To so najpogosteje poškodovana stikala za luči, električni vodniki, prenapeto omrežje ali podaljški za vtičnice, neprimerna napeljava, pregorele varovalke, pokvarjene ali nekvalitetne električne naprave, ohlapne električne povezave in pomanjkanje prostora med električnimi grelnimi napravami in vnetljivimi materiali.

Da se boste izognili električnemu požaru, uporabljajte samo preverjeno kvalitetno električno opremo. Redno preverjajte svoje električne naprave in pravočasno odkrijte poškodbe na ohišju ali kablih. Nikoli ne preobremenjujte električnih vtičnic ali podaljškov. Uporabljajte električne grelne naprave na varni razdalji od vnetljivih in gorljivih snovi.

Nadzirajte grelne naprave

Neprevidna uporaba grelnih naprav, kot so likalnik, kalorifer, grelnik za vodo, likalnik za lase in druge njim podobne, lahko privedejo do požara. Kadar uporabljate katere koli naprave, ki imajo grelne elemente, je pomembno, da jih ne puščate brez nadzora. Po uporabi jih nikoli ne smete pustiti prižgane. Izogibajte se tudi postavljanju teh naprav blizu izvorom toplote, kot so štedilnik, kamin ali pečica.

Električne grelne naprave, ki uporabljajo plin ali kerozin, lahko povzročijo zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Temu se izognete z uporabo alarmnih naprav, ki zaznajo ogljikov monoksid in so tako edino pravo obrambno sredstvo proti tovrstnim nesrečam.