Varčne sijalke postajajo sestavni del osvetljave v stanovanjih in na delovnem mestu. Evropska unija pospešeno uvaja uporabo novih okolju prijaznih sijalk in iz uporabe jemlje klasične sijalke z žarilno nitko, ki smo jih uporabljali 120 let. Cilj tovrstnih ukrepov je predvsem varčevanje z energijo in zmanjševanje škodljivih vplivov na okolje, ki povzročajo podnebne spremembe.

Kako pospraviti počeno sijalko? 

Strokovnjaki so si enotni: varčne sijalke lahko prihranijo ogromno količino energije, čeprav je njihov sij oster in bleščeč. Zdravniki opozarjajo, da so lahko povod za epileptični napad ali migreno, zato jih ne priporočajo občutljivim osebam.

sijalka.jpg

Običajne žarnice, LED- in halogenske sijalke za razliko od varčnih ne vsebujejo škodljivega živega srebra. Če varčna sijalka poči, je treba zapustiti prostor, v katerem je prišlo do nesreče. Odprite okna in ga zračite vsaj 15 minut. Polomljene delce pospravite z zaščitnimi rokavicami, ostanke varčne sijalke pa shranite v plastično vrečko in jo dobro zaprite. Vrečko odvrzite v zabojnik za nevarne odpadke ali jo odnesite na deponijo.