V obliki nepravilno postavljene piramide

Mesto Guangzhou leži na jugu Kitajske in je pomembno trgovsko središče. Opera leži ob reki in je postavljena med številne, prav tako nove nebotičnike, ki se imenujejo po nekaterih večjih globalnih finančnih družbah. Oblikovana je v obliki nepravilno postavljene piramide, iz katere štrlijo izbokline oziroma okvirji iz granita, jekla in stekla v različnih velikostih. Te oblikujejo več predelov, glavni avditorij in manjše dvorane, namenjene opernim nastopom, zanimiva pa je tudi oblikaglavnega  vhoda. Stavba je najatraktivnejša ponoči, ko se prižgejo luči in ljudje napolnijo prostor.

guangzhou_opera_house_zaha.jpg

Kitajski inženirji so operno hišo so gradili več kot pet let, pri čemer jim je največ težav povzročala gravitacijska sila, saj so jekleni okvirji usmerjeni v vse možne strani. Med nekonvencionalno konstrukcijo iz jekla, ki drži stavbo skupaj, in avditorijem je preddverje, v katerem so stene popolnoma zakrivljene. Od tu vodijo razkošne granitne stopnice do balkonov in zgornjih predelov avditorija. Avditorij je ravno tako prava paša za oči; prostor je asimetričen in zavitih oblik, pa vendar akustično dovršen. Nenavadna in asimetrična oblika prostora običajno otežujeta kvalitetno ozvočenje, ampak v primeru ni bilo tako. V zaodrju so na voljo ogromne sobe z ogledali, kjer bodo lahko vadili profesionalni umetniki ali šolajoči se otroci.

Sodobna in nenavadna zgradba

guangzhou_opera_house_naslov.jpg

Zanimiva je tako notranjost kot zunanji videz operne hiše; pozornost vzbujajo predvsem stolpnice na vrhu konstrukcije, ki so nenavadno nagnjene po strani. Zaha Hadid je že dlje časa razmišljala o stavbah kot pokrajinah - uspelo ji je ustvariti še en sodoben objekt in nenavadno atrakcijo. Obiskovalci bodo lahko z vrha stavbe z lahkoto opazovali pokrajino zunaj in občudovali razgled na mesto.

Ta izjemni arhitektonski dosežek si podrobneje oglejte tukaj.