Skupina mednarodnih oblikovalcev je iz mednarodnih trendov notranjega oblikovanja in dekoracije izrisala glavne usmeritve za obdobje 2011/2012, pri čemer je navdih našla v trenutnih umetnostnih, modnih in arhitekturnih trendih. Sejem se k naravi in h koreninam vrača v slogu Resnobnost ter h kulturi, identiteti ter tradiciji v Mešano. Uporabnost nas opominja na resnične vrednote in umetnost rokodelstva, Divjina pa se vrača k bistvenemu, uporabnemu in vsakdanjemu.

Resnobnost: vrnitev k vrednotam in tradiciji

Potrošniki ne zaupajo več sezonskim trendom, ampak si želijo vrednot. V preteklih letih so si postavili določene standarde, ki jih hočejo obdržati tudi v finančno težkih časih. Navade potrošnikov so se morda spremenile, toda standardi se niso – zahtevajo kakovost, dolgoživost, trajnost in pomembnost. Zaradi tega nova generacija oblikovalcev oživlja tradicionalne ročne veščine. Ta slog zadovoljuje potrebo po čistem in preprostem dizajnu ter ponazarja privlačen, brezčasen videz.

heim1.jpg

Dizajn iz petdesetih let je na sodoben način poustvarjen z vzorcem ribje kosti, pleteninami, debelo tkanim blagom in vzorcem, ki je videti kot poteg s čopičem. Barve segajo od čokoladne do okraste in kremne. Ta trend vključuje tudi pletenine v mehkih in čistih pastelnih odtenkih ter občutljive luksuzne tkanine iz volne merino ali kašmirja.

Mešanica: kombinacija novega in starega

Slog Mešanica jasno kaže, da se je tradicija postavila na glavo. Stilizirani etnični vplivi z vsega sveta se srečujejo z novimi vzorci, tiski in tkaninami. Značilna je kombinacija globalnega znanja in lokalnih tehnik izdelave. Tradicija ročnega dela, izpopolnjena z inovacijami in učinkovito uporabnostjo, ponazarja uspešno združitev visoke tehnologije z rokodelstvom ter inovacije s tradicijo.

heim2.jpg

Tkanine tehnološkega videza so iz nežnih mešanic futuristično pletenih tkanin v klasičnih oblikah. Oblikovalci ustvarjajo ponošene, razvlečene pletenine in občutljive sintetične tkanine. Barvna shema sega od svetlo oranžne, rdeče in zelene do modre z nekaj bogato vijoličnimi poudarki.

Uporabnost: družbene spremembe

Zaradi svetovne denarne krize, naravnih katastrof ter preveč izdelkov in informacij ljudje najprej premislijo, kako se vse odraža v njihovem življenjskem slogu. Danes se odločamo o tistem, kar je res pomembno. Potrošniki so siti dizajna zaradi dizajna, zato je Uporabnost preprost in dosegljiv slog, ki kar vabi k vsakdanji uporabi. Zaradi svoje čistosti in skromnosti ustvarja posebno razmerje z uporabnikom.

heim3.jpg

Trend Uporabnost združuje vzdržljive in uporabne materiale, kot so klobučevina, spran denim, nebeljen bombaž, platno in povoščene tkanine, z grobimi detajli in osnovnimi barvami.

Divjina: vrnitev h koreninam

Svet v katerem živimo, je visoko tehnološko in potrošniško naravnan. Zaupanje v vlade, gospodarstvo in energetske zaloge se je skrhalo. Potrošniki se zanašajo nase in želijo živeti v skladu s trajnostnim razvojem. Težnja po sožitju z naravo se izkazuje v povečanem zanimanju za rokodelske veščine iz preteklosti, vključno s predenjem in tkanjem. Nepopolnost ni več hiba, temveč je visoko cenjena individualna lastnost. Novi organski videz zaobjema naravo v vseh njenih oblikah, lastnostih in materialih.

heim4.jpg

Temu primerna je tudi struktura blaga, ki je neobdelano, nebrušeno, nepravilno, zavozlano, pleteno… Konopljina in sojina vlakna ter klobučevina se družijo z lodnom, kožami, imitacijo krzna in umetnim usnjem. Barvna paleta združuje ves spekter zemeljskih tonov, od rjasto rdeče do črne.