Najprej je treba vedeti, katere ploščice je smiselno barvati. Tiste, ki so pogosto mokre, na primer okrog kadi ali kabine za prhanje, je bolje pustiti pri miru, sicer boste že kmalu čistili barvo z dna kadi. Barva se preprosto ne bo ohranila. Če si kad vseeno želite prebarvati, zaupajte to strokovnjakom, ki bodo to storili s posebnimi materiali.

Preberite si, kako prebarvati ploščice, ki jih vsak dan uporabljate, kljub temu pa niso pogosto mokre.

Priprava ploščic na barvanje

plesk1.jpg

Tako kot pri vseh stvareh je priprava pomemben del postopka. Da bi se barva dobro oprijela površine, se je treba rešiti sijaja. Zato ploščice zdrgnemo s sredstvom, ki je nežen abraziv. Očistil jih bo in zmanjšal sijaj.

Prav tako se prepričajte, da boste pred barvanjem odstranili vse, kar bi lahko poslabšalo stanje – plesen, polomljene dele in podobno. Ko boste enkrat površino prebarvali, je ne boste mogli več popravljati.

Potem ko ste površino očistili, se odstranjevanja sijaja ploščic lotite na bolj agresiven način. Najbolje bo, da to storite s krožno brusilko . Uporabite brusni papir granulacije 220. Tako boste odstranili gladek sloj, hkrati pa bo površina obrušena dovolj natančno, da bo pripravljena za barvanje.

Ko ste temeljito pobrusili vse ploščice in kote, temeljito očistite površine in odstranite prah. Brušenje je morda malce naporen in zahtevnejši del posla, a če ga boste preskočili, se barva ne bo prijela.

Osnova in barvanje

plesk.jpg

Suha in čista površina je zdaj pripravljena za barvanje. Uporabite visokokakovostno lepilno osnovo in jo nanesite na ploščice, da dobite podlago, na katero boste nanesli barvo. Vedite, da to ni projekt, pri katerim bi lahko varčevali z barvami. Ne kupujte poceni temeljnih premazov – potrebujete močno vezivno sredstvo, da se bo barva kar najbolje prijela. Uporabljajte izdelke na osnovi olja, še posebno, ker boste tudi zgornji sloj površine premazali z izdelkom na tej osnovi.

Osnovo nanašajte s krtačko, da boste lažje obdelali vogale, ali kratkim valjem. Delajte počasi in sproti preverjajte, da na površini ne puščate črt. To je lahko moteče pri nanašanju zadnjega sloja. Pustite, da se osnova posuši po navodilih na embalaži.

Ko je osnova suha, vzemite nov smirkov papir granulacije 220 in z njim nežno izravnajte vse izbokline, ki so morda nastale med nanašanje. Prepričajte se, da je površina  nared za barvanje.

Nanos barve

Mnogi priporočajo nanos barve iz lateksa za obdelavo zgornje površine, pa vendar je barva na osnovi olj bolj kvalitetna. Nanašanje slednje je sicer malo težje, prav tako se nanaša in suši dlje časa. A ko bo enkrat suha, boste imeli trajno barvo. Barva na osnovi lateksa se pogosto slabo suši in daje vtis gume. Površina je manj odporna na udarce.

Na oljni osnovi na bo tudi polsijajen ali sijajen alkidni premaz za površinski sloj. Nanesite več tankih slojev namesto enega debelejšega. Tako se bo barva močno oprijela površine.

Pri roki imejte razredčilo za čiščenje barvnih madežev in večjo količino zaščitnega papirja za zaščito drugih površin. Čeprav boste z nanosom izdelkov na osnovi olja imeli malo več dela, bo rezultat na koncu mnogo boljši in tudi dolgoročno boste bolj zadovoljni.