Pobeg od civilizacije v gozd je privlačna ideja, ki jo iz dneva v dan uresničuje vedno več ljudi. Mnogi bi za mir v naravi dali vse bogastvo sveta in tudi na stara leta si prizadevajo za uresničitev svojih otroških sanj.

Drevesne hiše, ki jih predstavljamo, so mojstrovine svojega razreda. Imajo vse, kar potrebujejo veliki, a vendar so tako zelo drugačne, privlačne in ekološke. Poglejte si nekaj najlepših drevesnih hiš.

Trajnostna hiša na drevesu

Bi se radi dvignili v višave? Hiška, imenovana 02–trajnost, je morda pravi odgovor. Gradnja je delo arhitekturnega biroja, ki je izziv videl v nizu dreves sredi gozdov v Minneapolisu. Ogrodje hiške je iz močne kovine, tla so iz vezane plošče, lupina pa je iz na vremenske razmere odpornega platna. Odlična možnost za bivanje med krošnjami.

Drevesna hiša arhitekta Lukasza Kosa

Arhitekt Lukasz Kos je projektiral konstrukcijo, ki je hkrati zelo moderna, a povsem naravna. Pri tem je uporabil nekaj ključnih arhitekturnih elementov, ki so danes zelo priljubljeni. Ogrodje hiše je zasnovano iz posameznih lesenih kaskad, ki jim ponoči dajejo čar svetlobni učinki. 4 Treehouse je to, kar bi lahko s skupnim sodelovanjem zasnovala arhitekta Gehry in Wright. Na drevesu, seveda.

Haradov drevesni hotel

Če sanjate o mirnih počitnicah sredi gozda, ne da bi si pri tem »umazali roke«, je prava ideja obisk Haradovega ekološkega hotela na Švedskem. Zanimive hotelske sobe pod krošnjami dreves zagotavljajo vso zasebnost, hkrati pa omogočajo sprehod med drevesnimi debli, ne da bi sploh opazili, da ste v hotelskem naselju.

Rastoče arhitekturno drevo

Bolj ko se veča in raste drevo, na katerem je hiša, močnejša je. Arhitekti so načrtno izbrali vrste dreves, ki se razraščajo tako, da s koreninami in močjo debla podpirajo arhitekturno konstrukcijo.

Krogle sredi gozda

Kroglasto zasnovane drevesne mojstrovine so nekaj posebnega med drevesnimi hiškami. Ta ljubka lebdeča bivališča so dovolj velika, da lahko v njih konec tedna ali pa celo več preživi štiričlanska družina. Kot nalašč za pobeg iz urbanega okolja v neokrnjeno naravo gozda.

Drevesna hiša visečih vrtov

Alnwick Gardens Treehouse že starejša gospa med drevesnimi hišami in se oblikovno le težko kosa z zgoraj predstavljenimi sodobnimi mojstrovinami. Zanimiva je predvsem zaradi velikih dimenzij in visečih vrtov, s katerimi je poraščena. Popotniki, ki so jo kdaj obiskali, je kar ne morejo pozabiti.

Jeklena drevesna hiša

Da, prav ste prebrali. Arhitekt Joel Sherman je v jekleni konstrukciji na drevesu združil na prvi pogled nezdružljiva materiala – jeklo in les. Edinstvena arhitektura očara z masivnostjo sredi neokrnjenega gozda. Čeprav je na svetu mnogo jeklenih konstrukcij, pa Shermanova briljantna mojstrovina prikazuje, kaj bi bila dvignjena arhitektura brez dreves. Upamo, da se to ne bo zgodilo!

Drevesna restavracija

Radi popijete dobro pijačo pod odprtim nebom? Novozelandska restavracija Rumena drevesna hiša v Aucklandu ima vse, kar imajo mestne restavracije – slog, blišč in lepoto, a vendar hkrati ponuja vse, kar lahko najdemo le sredi gozda: užitek ob okušanju odlične hrane ob melodijah ptic in trkanju drevesnih debel.

Fotogalerijo najlepših drevesnih hiš si oglejte tukaj.