Obstajajo tri ravni razsvetljave

Doma se največkrat odločamo za običajno ali fluorescentno razsvetljavo. Običajne svetilke imajo nam vsem dobro znano običajno sijalko, njihova svetloba pa je rumenkasta in topla ter jo najpogosteje uporabljamo za glavno osvetlitev. Fluorescentne oziroma varčne svetilke pa so po drugi strani napredek svetlobne industrije. Njihove sijalke trajajo veliko dlje in porabljajo znatno manj električne energije, osvetlitev pa je bolj bela in manj greje.

artistic_bedroom_lighting_decoration_design_inspirations4.jpg

Obstajajo tri osnovne ravni razsvetljave, ki jih izbiramo glede na njihovo lokacijo in uporabo. Nižjo raven razsvetljave uporabljamo pri gledanju televizije in počivanju nasploh - pomeni pa uporabo 40- do 60-vatnih žarnic pri običajnih svetilih in 16- do 22-vatnih pri varčnih.

Srednje močno svetlobo uporabljamo pri kratkotrajnih aktivnostih: na primer med jedjo ali telovadbo. Običajno takrat uporabljamo 120- do 150-vatne žarnice pri običajnih in 30- do 44-vatne sijalke pri varčnih svetilkah.

Najvišjo raven razsvetljave pa uporabljamo, kadar nekaj dolgo gledamo: denimo, kadar nekaj pregledujemo ali se ukvarjamo z bolj zahtevnimi prostočasnimi aktivnostmi. V tem primeru običajne svetilke potrebujejo sijalke, ki imajo od 180 do 300 vatov, fluorescentne pa 45 vatov.

Različna raba zahteva različne svetilke

Branje: Stoječe svetilke naj stojijo takoj za vami oziroma za vašim levim ali desnim ramenom, namizne svetilke pa naj bodo postavljene v višini vašega ramena in naj bodo približno pol metra oddaljene od vašega čtiva. Pri bolj lahkotnem branju uporabljajte 150-vatne žarnice, pri daljšem in bolj zahtevnem pa 200- do 250-vatne.

Delovna miza: V delovnem prostoru postavite svetilko, ki oddaja enolično, bleščečo svetlobo brez senc. Običajne žarnice naj bodo najmanj 200-vatne, fluorescentne pa 40-vatne. Če ste desničar, svetilko postavite na levo stran, če ste levičar, pa obratno. Tako si z roko ne boste delali sence.

lot112timbersedge_masterbath.jpg

Kopalnica: Svetloba mora biti izbrana tako, da pod vašimi očmi, ličnicami in brado ne pušča senc. Postavite eno ali več svetilk, ki bodo oddajale glavno svetlobo, eno pa namestite tudi nad ogledalom. Dobra ideja je okoli ogledala postaviti več 25-vatnih sijalk. Zapomnite si le, da bo vaša koža verjetno imela lepši videz pod fluorescentno svetlobo.

Kuhinja: Ena svetilka na stropu ni niti približno dovolj. Razsvetljavo morate postaviti tudi nad delovnimi površinami. Pod visečimi kuhinjskimi elementi se odločite za fluorescentno luč, saj manj greje, sicer pa postavite eno 100-vatno ali dve 75-vatni sijalki nad kuhinjskim koritom, eno ali dve 60- do 75-vatni pa nad ploščo za kuhanje.

Televizija: Nekdo je med gledanjem televizije raje v temi, toda večina strokovnjakov svetuje, da v sobi vseeno pustimo vsaj malo prižgane svetlobe, saj bomo tako zmanjšali kontrast s televizijskim zaslonom. Najlažje je zmanjšati moč stropne svetilke ali postaviti manj močno stoječo. Obrnite jo tako, da se svetloba ne bo odbijala od zaslona.

Več idej poiščite še v naši fotogaleriji.