Čustvena trpkost: grenkosladko kot temna čokolada

imm1.jpg

Kot rezultat splošne gospodarske krize se ljudje sprašujejo, kaj pravzaprav sploh potrebujejo, da bodo udobno živeli. To je privedlo do preprostih, formalnih ali strogih dizajnov, ki kombinirajo osnovno in staro s sodobnim in tehnološko izpopolnjenim. Eleganten ambient določa čista estetika. In kljub svoji strogosti so linije vse prej kot hladne – izražajo strast do detajlov in kakovosti.

Filigranske oblike in mehke barve apelirajo tako na naš razum kot na srce. Spremljajo jih čedne, toda skromne osnovne oblike škatlastih ali zaobljenih linij. V barvah in materialih prevladuje vpliv narave: les, usnje, klobučevina in rastlinska vlakna se prepletajo s tehnološkimi tkaninami. Zemeljski odtenek olivne barve prevladuje nad svežimi in bledimi odtenki zelene, spremljajo pa ga pudrasti odtenki – od rožnate do rjave.

Presenetljiva empatija: topla dobrodošlica

imm4.jpg

Kdo pravi, da prihodnost ni senzualna? Nove oblike in materiali nas učijo novih načinov dojemanja. Potrošniki se ne zadovoljijo več z že videnimi koncepti, temveč zahtevajo od oblikovalcev, da podrejo meje in ustvarijo resnično inovativne izdelke.

Lahki in razgibani materiali so v kontrastu s hladnimi in težkimi. Ta trend nasploh označujejo oglate in nabrane strukture, ki dodajo globino dvodimenzionalnim površinam. Prevladujoča je hladna siva barva, ki jo spremljata pepelnata in črna, osvežijo pa jo poskočni poudarki citronsko rumene in mandarinsko oranžne. Bež odtenki poskrbijo za prehod med sivo in belo ter v barvno shemo vdihnejo nekaj mehkobe.

Ponovno vzpostavljanje ravnovesja: rekonfiguracija sveta

imm2.jpg

Potrošniki so siti nenehnega bombardiranja z oglasi in iščejo praktične izdelke, ki so jim pisani na kožo ter ustvarjajo domačno vzdušje v vse bolj globaliziranem svetu. Pohištvo »misli« izven okvirja univerzalnosti in postaja simbol iskanja personaliziranih kosov, ki jo jih navdihnili praktični izdelki – ikone vsakdanjega življenja.

Tudi preproste oglate strukture so lahko prijetno zaokrožene in ponujajo udobno možnost za zavetje – mehko oblazinjenje in ovčje kože poskrbijo za vtis razkošja. Prednost imajo naravni materiali, kot je volna. Teksture so tkane ali pletene ali celo izdelane ročno. Topla rdeča barva rabarbare sije pozitivno energijo in toplino, kombinirana pa je s kremno belo, koruzno rumeno in kožnimi toni – od svetlo rjave do terakote.

Preoblikovanje perspektiv: preproste oblike za zapletene izdelke

imm3.jpg

Material je eksperiment. Oblikovalci se začenjajo spraševati o meji med umetnostjo in dizajnom, med navideznim in resničnim svetom, kar jih vodi do radikalnih novih oblik, ki eksperimentirajo z arhaičnimi oblikami, preprostimi rešitvami in naravo.

Za ta trend je značilen velik poudarek na končni obdelavi materialov, ki so lahko polirani ali nesvetleči. Oblikovalci radi uporabljajo kovino, kompozitne mineralne materiale, steklo in metalne tkanine, ki jih dopolnjujeta trda in mehka plastika. Temno vijolična barva slive je prevladujoče ozadje za umetni odtenek sivke in golobje sivo z vijoličnim leskom. Za barvni poudarek poskrbi karamelni odtenek s kovinsko rjavim sijem.

Glavne trende v letu 2011 si oglejte tukaj.