Pri prenovi ali načrtovanju otroške sobe je dobro poznati prednosti ekoloških materialov. Ti bodo otrokom pomagali, da bodo lažje zaspali, prijetno pa bodo vplivali tudi na atmosfero v celem stanovanju.

Laki za les

Leseno pohištvo, tramovi, okenski okvirji in druga oprema naj bodo v otroški sobi zaščiteni z laki na vodni osnovi. To je še posebno pomembno za vse igračke, ki jih otroci radi grizejo ali valjajo po ustih. Premislite tudi o uporabi varnih barv in olj za les. Pohištvo naj bo prebarvano s proizvodi, ki so izdelani iz lanenega ali konopljinega olja, niso strupeni in so varni za občutljiv otroški želodček.

Tla

Če nameravate med prenovo otroške sobe zamenjati talne obloge, razmislite o naslednjih nasvetih v zvezi s preprogami. Lepila, s katerimi na pod fiksiramo itison, so lahko strupena ali moteča za člane družine, ki imajo težave z dihali. Mnogi mojstri se tega zavedajo in rajši uporabljajo lak za lepljenje tekstilnih talnih oblog.

Tudi pri izbiri preproge velja nameniti nekaj pozornosti vlaknom – poiščite tiste iz naravnih materialov. Takšne preproge so ob stiku s kožo mnogo prijetnejše od umetnih. Volnene ali bombažne preproge z oblogo iz jute so dobra alternativa za sintetične itisone.

Barve

Za barvanje sten v otroški sobi izberite barve z nizko vsebnostjo hlapnih snovi ali pa takšne na vodni osnovi, ki so okolju in zdravju prijazne.

Zavese

Med iskanjem primernega materiala za zavese se usmerite predvsem v iskanje takšnega, ki bo prostor zaščitil pred neposredno sončno svetlobo. Dekorativne zavese naj bodo izdelane iz jute, bombaža, konoplje ali volnenih materialov. Takšen prostor bo lep in varen. Če nameravate namestiti žaluzije, izberite takšne brez vsebnosti PVC-ja.

Zaščita otroške sobe

Med prenovo otroške sobe je pomembno, da prostor primerno zaščitite in ga tudi redno zračite. Tako boste preprečili širjenje prahu v druge dele stanovanja.

Ob tej priložnosti zamenjajte tudi vse filtre za zrak v prezračevalnikih; tako bo prezračevalni sistem bolje deloval in zrak v stanovanju bo čistejši. Ko z deli v stanovanju končate, počistite vse površine in sobo zračite nekaj dni. V tem času naj otroci spijo v drugem prostoru.

Nekaj idej za ureditev otroške sobe z ekološkimi materiali najdete v fotogaleriji.