Obiskovalci lahko na Lumarjevem razstavnem prostoru spregovorijo z arhitekti in kreatorji Lumarjevih hiš, za nasvete o prezračevanju in ogrevanju povprašajo strokovnjake, prav tako pa izkoristijo ugodnosti akcije »5 let brez stroškov ogrevanja« in druga sejemska presenečenja. Vsem kupcem, ki se bodo za nakup njegovih pasivnih hiš odločili do 30. aprila 2011, bo podjetje Lumar plačalo stroške ogrevanja. Stroški ogrevanja so ocenjeni na podlagi izračuna pripravljenega za Eko sklad po metodologiji PHPP 2007, za lokacijo Ljubljana in ob upoštevanju grelnega števila toplotne črpalke 4,3.

Nova generacija pasivnih objektov

V podjetju Lumar želijo aktivno sodelovati pri skrbi za okolje, zato še aktivneje spodbujajo k energijski učinkovitosti, varčevanju z energijo in varovanju okolja. Temu že sledijo njihove pasivne rešitve, v okviru katerih jim je na podlagi dolgoletnih izkušenj, razvoja, inovativnega pristopa in napredne proizvodne linije uspelo razviti vrhunsko pasivno tehnologijo Lumar Pasiv.

lumar_hisa.jpg

Pasivna hiša je več kot le skupek odličnih komponent, odločilnega pomena je pravilno načrtovanje vseh detajlov, kakovostna in natančna izvedba, ter ustrezen sistem prezračevanja in ogrevanja. Dolgo je tudi veljalo, da so montažne hiše dolgočasne in vedno podobne oblike ter da je gradnja po individualnih načrtih veliko dražja. V Lumarju so skupaj s priznanimi arhitekti in mlajšo generacijo zasnovali nove generacije pasivnih objektov in dokazali, da so tudi tipske hiše lahko vrhunsko in kakovostno oblikovane ter ustrezajo željam in potrebam uporabnikov.

Pet let plačanih stroškov ogrevanja

Lumar je na sejem Dom povabil svoje arhitekte, ki bodo z obiskovalci spregovorili o možnostih in rešitvah pri oblikovanja pasivnih objektov. Obiskovalci pa lahko za mnenje o kakovosti in udobju bivanja v pasivnih hišah povprašajo tudi strokovnjake za prezračevanje in ogrevanje. Vsem kupcem, ki se bodo za nakup njegovih pasivnih hiš odločili do 30. aprila 2011, bo podjetje Lumar v okviru akcije »5 let brez stroškov ogrevanja« plačalo stroške ogrevanja. Stroški ogrevanja so ocenjeni na podlagi izračuna pripravljenega za Eko sklad po metodologiji PHPP 2007, za lokacijo Ljubljana in ob upoštevanju grelnega števila toplotne črpalke 4,3.

lumar_petkovsek.jpg

Na letošnjem sejmu je Lumar posebno pozornost namenil osveščanju in predstavitvi novosti ter prednosti pasivne in nizkoenergijske gradnje Lumar. Glavni element razstavnega prostora podjetja je gnezdo, ki je simbol za dom, varnost, naravo in čisto okolje. »Tehnološko znanje, ki ga je podjetje pridobilo skozi več let razvoja in pridobljenega znanja, smo prenesli na vse druge hiše Lumar. Rezultat tega je izboljšan sistem konstrukcije, ki omogoča, da je lahko vsaka hiša Lumar vsaj 3-litrska in tudi pasivna,« pravi direktor Lumarja Marko Lukić.

Certifikat nemškega inštituta Passivhaus

Podjetje Lumar je kot prvo v Sloveniji svojo tehnologijo za gradnjo pasivnih hiš certificiralo na inštitutu Passivhaus v Nemčiji, kjer so razvili koncept pasivne hiše. Certifikat dokazuje, da so tako konstrukcija Lumar kot tudi detajli v skladu s standardi pasivne gradnje. Pred kratkim pa je bila pasivna hiša Primus 137, ki so jo v podjetju postavili za Mitjo Petkovška, v brošuri evropskega projekta Od zibelke do zibelke (C2C Network) predstavljena kot primer dobre prakse na področju gradbeništva.