Z malo truda in uporabo različnih barv lahko ustvarite pravo umetnino, tudi če niste profesionalni umetnik. Za pomoč lahko uporabite modele slik, ki jih na ploščice le prerišete. Če se vam delo ne posreči, ne skrbite, saj barvo po potrebi zlahka odstranite in ploščice prebarvate na novo.

Z barvo do videza marmorja ali lesa

tile_wood_flooring.jpg

Z barvo lahko oponašate druge materiale in površine, na primer marmor ali kamen, ali pa ustvarite popolnoma svoj videz. Delo ni težavno, primerne predpriprave pa so ključne za uspešno izvedbo. Ploščice najprej preglejte in zrahljane stabilizirajte, nato jih dobro očistite. S smirkovim papirjem jih  zbrusite, da postanejo bolj grobe in nanje nanesite 'predlak' ─ aktivni adhezivni premaz, da se bo kasneje barva bolje prijela.

Priporočljivo je uporabiti gladke, polsijoče barve, ki ohranjajo naraven videz in sijaj. Barvo začnite nanašati takoj, ko se predlak posuši, po približno 24  urah. Lažje boste barvali v bolj suhih in ne vlažnih prostorih, zato morate biti dodatno previdni v kopalnicah, saj se barva zaradi vlage začne luščiti.

Umetniško prenovite kopalnico

ploscice_barvane.jpg

Zaradi vlage je bolje kopalniški prostor kar na novo glazirati. Kopalne kadi, umivalnike, talne in stenske ploščice prenovite tako, da zdrgnete stari premaz in nanesete novo glazuro. Proces vam sicer vzame nekaj ur dela, prostor pa se suši okoli 90 ur. Za čiščenje svojega izdelka uporabljajte nežna čistila in se pri umivanju izogibajte ročnim, trdim milom.