Kakovostna postelja mora izpolnjevati več kriterijev. Za začetek mora biti dovolj široka, da lahko normalno zamenjate položaj telesa, morala bi zadrževati temperaturo in hkrati prepuščati odvečno toploto in vlago. Vzmetnica naj bi bila srednje trda, tako da je ravno dovolj čvrsta in da se obenem prilagaja položaju hrbtenice, podloga pod njo pa naj bo visoka od enega do treh centimetrov.

Postelja, prilagojena vaši višini in teži

Pri nakupu nove postelje morate potrpežljivo preizkusiti čim več različnih modelov; le tako boste našli pravo za svojo velikost, težo in spalne navade. Na voljo je ogromno različnih vrst in oblik, od vas pa je odvisno, ali imate raje moderni dizajn ali starinski videz.

modern_bed.jpg

Enako pozornost namenite izbiri vzmetnice. Kvalitetne in bolj priljubljene so tiste iz poliuretanske pene, pene iz lateksa in nečesanega bombaža. Pri postelji, širši od 140 centimetrov, priporočajo dodaten centralni nosilec, nameščen na konstrukcijo pod vzmetnico, ki daje stabilnost ležišču. Najpogostejši so leseni okvirji z oporniki, priporočljiv pa je bukov les, ker dolgo ostane prožen in stabilen. Razmik med letvicami znotraj okvirja naj bi bil od 3 do 4 centimetre, če služijo kot podlaga za vzmetnico iz pene ali lateksa. Nekateri takšni posteljni okvirji omogočajo, da dvignemo vzglavje ali predel nog in si tako olajšamo branje ali spočijemo noge.

Vzmetnica naj diha

Predali pod posteljo so priročna rešitev za majhne prostore, vendar morate upoštevati, da otežujejo zračenje vzmetnice. Zato jih večkrat do konca odprite in pustite vzmetnici, da diha. Pomembna je tudi prava dolžina postelje, ki naj bi bila od 20 do 30 centimetrov daljša od vaše telesne višine. Standardne postelje so dolge 200 centimetrov, široke 90 in visoke 45 centimetrov. Upoštevajte priporočila pro izbiri zakonsko posteljo (francoske so običajno ožje), saj mora vsak od partnerjev imeti od 80 do 90 centimetrov prostora v širino.

V postelji preživimo tretjino svojega življenja, zato ni čudno, da ima omejen rok trajanja. Strokovnjaki menijo, da jo je treba zamenjati po najmanj desetih letih, vzmetnico pa še prej. Življenjsko dobo vzmetnice lahko podaljšate z rednim sesanjem in mesečnim čiščenjem.

Lebdeča ali vodna postelja?

V belgijskem mestu Kortrijk so na sejmu prikazali magnetno lebdečo posteljo, ki velja za eno najdražjih na svetu, saj stane kar 1,2 milijona evrov. Avtor te ideje je nizozemski arhitekt Janjaap Ruijssenaars, ki je posteljo konstruiral šest let. Uspelo mu je izdelati predmet, ki ne podleže zakonom gravitacije, ampak deluje na magnetizem in lahko prenese težo do 900 kilogramov. Postelja lebdi okoli 40 centimetrov nad tlemi, kar omogočata nasprotno delujoča magneta na postelji in v tleh.

floating_bed_woman.jpg

Mnenja o kvaliteti vodnih postelj so deljena, vsekakor pa namestitev takšnega izdelka zahteva posebno pazljivost. Ljubitelji takih postelj trdijo, da hitreje sprostijo telo in da v vseh spalnih položajih spijo anatomsko pravilno. Prednost je tudi, da se v njej počutite kot prvi dan tudi čez več let, saj voda ne menja oblike tako kot vzmetnica. Priporočene so visoko kakovostne vodne postelje, ki morajo ustrezati evropskim varnostnim standardom (EN 71).

Za vas smo pripravili fotogalerijo postelj, ki so jo oglejte tukaj.