Nagrada zelena misija oknu podjetja M Sora

Na sejmu je takoj opaziti velik poudarek na okolju in človeku prijaznih tehnologijah. Letos so drugič podelili nagrado zelena misija za najbolj energetsko varčen in okolju prijazen izdelek, ki jo je prejelo podjetje M Sora za okno Udobje E92. Vsa njihova okna so tudi sicer visoko energetsko učinkovita in iz povsem naravnih materialov: namesto umetnih izolacijskih mas namreč uporabljajo patentiran les z zračnimi žepki.

sejem_dom_023.jpg

Nagrajeno okno Udobje E92 ni na prvi pogled nič posebnega, toda njegova tehnologija je izredno inovativna.

Izredno domiselna je tudi njihova kolekcija vrat.

sejem_dom_030.jpg

Vrata imajo izredno estetsko dodan del pravega kozolca.

Enostavna in kakovostna gradnja

Podjetje Rima Hiše je predstavilo pokrajinske montažne hiše, v katerih so moderne energetsko varčne modele opremili z videzom, značilnim za različne slovenske pokrajine. Našli boste tako gorenski kot tudi barjanski ali podravski tip in druge. Mlade družine pa bodo zanimale predvsem montažne hiše, zasnovane prav za njih, ki imajo temu primerno nižjo ceno.

 

sejem_dom_067.jpg

Tudi montažne hiše lahko spoštujejo kulturno dediščino.

Tondach Slovenija je poleg svojih okolju prijaznih povsem naravnih opečnih kritin, za katere poudarjajo, da na strehi delujejo kot sistem, na ogled ponudil še opečne fasade in tlakovce. Ta naravni material se uporablja že stoletja, posebno pa ga priporočajo za interjer, kamor prinese prav poseben občutek topline.

sejem_dom_064.jpg

Opečni tlakovci so povsem naravni in okolju prijazni.

Kreativna notranja oprema

Pri Veluxu je pozornost pritegovala predvsem kolekcija senčil znanega oblikovalca Karima Rashida, ki je ta povsem uporaben predmet s štirimi različnimi vzorci, ki so na voljo tudi v dveh različnih barvah, spremenil v pravo umetnino. Predstavili pa so tudi že nagrajen svetlobnik še enega znanega oblikovalca, Rossa Lovegrovea.

sejem_dom_021.jpg

Svetlobnik ni več le uporaben, ampak tudi okrasni predmet.

Veliko prostora na sejmu zavzema obsežna predstavitev talnih oblog podjetja Alpod. Za vse, ki prisegajo na naravne materiale, je tu furnirana talna obloga Par-ky, ki ima tanko plast iz pravega lesa. Zelo zanimive pa so tudi talne obloge iz usnja, ki so seveda dovolj zaščitene, da jih ne morete kar tako uničiti.

sejem_dom_041.jpg

Talne obloge imajo lahko najrazličnejše obdelave zgornjega sloja.

Pomlad je pravi čas za osvežitev zidov in pri Jubu so zato še pravočasno prenovili barve Jupol. Ponudili so nekaj novih trendovskih odtenkov (denimo Cappuccino) ter nekaj novih barv za mlajše (denimo Princess). Bolj glamurozni potrošniki pa se bodo razveselili novih barv z bleščicami.

sejem_dom_036.jpg

Pri Jubu so barve prilagodili (tudi) otroškemu okusu.

Energetski prihranek

V zunanjem delu sejma so na hiški podjetja Energa sistemi poglede privlačili fotovoltaični sistemi, s katerimi lahko zeleno energijo pridobivamo za lastno oskrbo ali oddajanje v omrežje.

sejem_dom_059.jpg

Fotovoltaični sistemi so eden najbolj čistih načinov pridobivanja električne energije.

Xella porobeton je razstavila toplotno izolacijsko ploščo Ytong multipor. To je 6 do 30 centimetrov široka dodatna mineralna izolacija, ki lahko doseže celo standarde pasivne hiše. Zanimivo je, da je izjemno prilagodljiva – postavimo jo lahko tako na zunanjo kot tudi na notranjo stran.

 

sejem_dom_040.jpg

Ytong multipor lahko vidite na levi strani slike (okoli 10 centimetrov širok dodaten del).

Na sejmu je razstavljenih kar nekaj toplotnih črpalk. Podjetje Knut denimo predstavlja model Nibe, ki v primerjavi s predhodnimi zniža porabo energije še za dodatnih petnajst odstotkov, podjetje Vitanest pa sistem Daikin Altherma, ki z nizko porabo energije hitro proizvaja tudi toplo sanitarno vodo.

sejem_dom_051.jpg

Toplotne črpalke imajo čedalje bolj uporabniku prijazno regulacijo.

Za večje romantike so na voljo kaminske peči. Podjetje Flamme-Rihtaršič denimo ponuja kurišča Eco Plus nemškega proizvajalca Hark, ki imajo kar 90-odstotni izkoristek in porabijo 40 odstotkov manj goriva.

sejem_dom_056.jpg

Kaminske peči in kamini so izredno privlačni tudi na pogled.

Boljše počutje

Podjetje Vitanest je razstavilo najnovejše, zelo elegantno oblikovane klimatske naprave znamke Mitsubishi Electric, ki imajo izjemno nizko porabo energije, poleg tega pa so skoraj povsem tihe.

sejem_dom_058.jpg

Klimatske naprave imajo izredno moderen videz, povrhu pa so še praktično neslišne.

Sejem je veliko prostora namenil tudi varnosti. Podjetje Vovko je med drugim predstavilo mehatronski sistem zaklepanja Kaba, ki nudi dvojno varnost: vrata se odpro, samo če se ujemata tako mehansko kot tudi elektronsko kodiranje. Razstavili pa so tudi sistem nadzorovanja elektronskih naprav prek mobilnega telefona.

sejem_dom_007.jpg

Družina izdelkov Kaba je prilagojena tudi za takšne, ki nenehno izgubljajo ključe.

Podjetje Val Marketing je za vse, ki jih moti hrup s hodnika ali ulice, svojim protivlomnim vratom dodal še izredno visoko stopnjo zvočne izolacije, in sicer kar 40 decibelov.

sejem_dom_004.jpg

Vrata, ki niso le zaščitena proti vlomilcem, ampak so tudi zvočno izolirana.

Po vseh teh izboljšavah vam res več ne preostane drugega, kot da povsem pomirjeni zaspite. Podjetje Advita ponuja odeje in vzglavnike Vitapur, polnjene s svilo. Svila je izjemno kakovosten material, še posebno pa je primeren za alergike in ljudi, ki se ponoči veliko potijo.

sejem_dom_052.jpg

Svilene odeje in vzglavnike lahko oblečete tudi v svileno posteljnino.

Sejem dom bo odprt do nedelje, 13. marca.