Strogo trajnostno naravnan projekt

Novo Applovo mesto, ki bo glavni sedež podjetja, se bo razprostiralo na skoraj 200 hektarih zemljišča; 148 hektarov je podjetje letos kupilo od sosednjega Hewlett-Packarda, 50 hektarov pa je imelo v lasti od leta 2006. Čeprav podrobni načrti še niso znani, bo mesto prepredala mreža predorov, ki bodo povezovali vrhunsko tehnološko opremljene zgradbe, tako da bo lahko ohranilo čim več zelenih površin. Projekt je strogo trajnostno naravnan in bo uporabljal zgolj obnovljive vire energije.

Mesto Apple bo zelo podobno enemu najbolj odmevnih projektov arhitekturnega biroja Normana Fosterja – mestu Masdar pri Abu Dabiju, ki bo prvo na svetu popolnoma brez fosilnih goriv, izpuhov ogljikovega dioksida in smeti. Med pripravami na gradnjo 22 milijard dolarjev vrednega povsem samozadostnega mesta prihodnosti je Foster sodeloval s kar 500 strokovnjaki z različnih področij.

Po vzoru prvega mesta na svetu brez ogljikovega dioksida

masdar.jpg

Okoli 50.000 stanovalcev bo živelo v mestu, v katerega avtomobilom vstop ne bo dovoljen. Prevažali se bodo lahko s podzemno železnico in avti na električni pogon, ki bodo vozili pod nivojem ulic. Ozke ulice bodo namenjene samo pešcem, zgradbe pa bodo navdihnjene s tradicionalno arabsko arhitekturo. Elektriko bodo proizvajale sončne celice, za hlajenje pa bodo poskrbele turbine na veter. Mesto je postavljeno tako, da sta svetloba in senca v popolnem ravnovesju.

Slavni britanski arhitekt Norman Foster je avtor številnih spektakularnih gradenj,  med drugimi najvišjega viadukta na svetu Millau in mednarodnega letališča v Pekingu.