Prilagodite svoj dom tako, da bo dostopen vsem članom družine, to pa najlažje naredite z univerzalnim dizajnom. Ko boste planirali prenovo, pomislite na vaše bodoče potrebe. Čeprav vam izstop iz kopalne kadi ali prhe danes še ne povzroča težav, bo lahko v prihodnje pravi izziv.

Poenostavite dostop do kopalne kadi in prhe

kad.jpg

Kopalne kadi in kabine za prhanje, namenjene ljudem s posebnimi telesnimi potrebami, so se v zadnjih letih močno modernizirale. Danes lahko dobite kopalne kadi s premičnimi vrati, ki se odprejo tako, da se lahko oseba na vozičku samo zapelje noter. Kabine so narejene podobno: so brez robov in so postavljene v višini kopalniških tal.

Po kopalnici lahko pritrdite več držal, za katere se oprimete, kadar vam drsi. Namestite jih tudi ob prho, saj se veliko padcev zaradi zdrsa zgodi prav tam. Nevarna so lahko tudi tla iz keramičnih in porcelanastih ploščic, zato se raje odločite za parket, laminat ali pluto.

ooprijemalna_palica.jpg

Daljinsko vodena kuhinjska napa

kitchen_hood_vents.jpg

Kuhinjske nape znajo biti problem, če jih ne morete doseči, zato premislite o nakupu daljinskega upravljalnika, ki s pritiskom na gumb nastavi razsvetljavo, hitrost in moč pihanja. Obstajajo celo daljinci z magnetom, ki se primejo na katero koli kovinsko podlago. Tako boste lahko upravljalnik hranili na dosegu roke.